НБУ придумав, як банкам відшкодовувати заборгованість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ придумав, як банкам відшкодовувати заборгованість

Казна та Політика
878
Нацбанк України розробив проект Правил відшкодування банками України безнадійної заборгованості за рахунок страхових резервів, повідомляє УНІАН.
У цьому проекті йдеться про те, що навіть якщо борг був списаний за рахунок банку резерву, то це не означає зникнення претензій до позичальника.
"Банк у період згідно із законодавством України продовжує роботу з відшкодування списаної за рахунок створеного резерву безнадійної заборгованості", - повідомляється в документі.
Банки України, відповідно до правил, ставлять умови визначення безнадійної заборгованості за активними банківськими операціями. При відшкодуванні безнадійних боргів за допомогою створених страхових резервів, регулятор спирається на норму кодексу Податкового. Відповідна норма Податкового кодексу зобов'язала Нацбанк України створити Правила списання.
Встановлення безнадійності боргів буде здійснюватися і залежати від виду операції та чинних нормативних документів. При проведенні процесу банки повинні спиратися на положення про порядок формування та використання резерву для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями, за операціями з цінними паперами та від дебіторської заборгованості.
До проекту Правил було додано пропозицію про списання боргів і одночасно нарахованих відсотків і комісій за цією заборгованістю за рахунок відповідного резерву.
Рішення про списання боргів буде ухвалювати виконавчий орган банку (правління або рада директорів банку).
Крім того, було внесено пропозицію про те, що списання безнадійних боргів за бланковими кредитами або за операціями з пов'язаними особами повинно застосовуватися тільки в одному випадку, якщо такі борги підходять хоча б під один пункт, з визначених Податковим кодексом
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас