Росія хоче даром забрати в України недобудований крейсер? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія хоче даром забрати в України недобудований крейсер?

Казна та Політика
529
Росія не буде купувати в України недобудований ракетний крейсер проекту 1164 "Україна" (колишній "Адмірал Лобов"), повідомляє видання "Аргументи тижня" з посиланням на джерело в Міністерстві оборони РФ. Тим не менше, Росія згодна забрати корабель, якщо Україна віддасть його безоплатно.
Як повідомляв УНІАН, 17 травня 2010 року президенти України і РФ Віктор Янукович і Дмитро Медведєв домовилися про добудову ракетного крейсера "Україна". Янукович заявив, що глави держав домовилися про добудову за допомогою російської сторони крейсера "Україна", що знаходиться в Миколаєві на Суднобудівному заводі імені 61-го комунара.
Після чого головком ВМФ Росії адмірал Володимир Висоцький заявив, що командування флоту вивчає можливість покупки недобудованого ракетного крейсера "Україна".
Верховна Рада 6 липня 2010 скасувала постанову про присвоєння ракетному крейсеру назви "Україна". Як наголошувалося в пояснювальній записці до постанови, з урахуванням того, що добудова і прийняття ракетного крейсера до складу ВМС України не передбачені, недоцільно, щоб крейсер носив назву "Україна".
Як відзначають "Аргументи тижня", ступінь готовності крейсера - 95 відсотків. Утримання недобудованого корабля обходиться бюджету України в мільйон доларів на рік. Добудова і модернізація ракетного крейсера оцінюється в 50 мільярдів рублів.
"Весь цей час переговори про долю "України"велися в закритому форматі, йшли запеклі суперечки про ціну. Але як заявив "АТ" високопоставлений чиновник, тепер все вирішено, і українська сторона поставлена до відома. Росія візьме "Україну" тільки задарма, навіть не за ціною металобрухту. І тільки після цього будуть розглядатися різні варіанти участі українських компаній у добудові корабля", - зазначає російське видання.
Ракетний крейсер був закладений на державному підприємстві "Суднобудівний завод імені 61-го комунара" в Миколаєві у вересні 1984 року на замовлення Військово-морського флоту СРСР і спущений на воду в серпні 1990 року.
З 1992 по 1995 рік крейсер будувався за замовленням Міністерства оборони України. У 1996-1998 роках будівництво було припинено. У 1999 році був укладений новий контракт з Міністерством оборони України на продовження будівництва крейсера для потреб Військово-морських сил України. З 2001 року будівництво корабля знову припинилося.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас