Номінальний ВВП Китаю перевищив 6 трлн доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Номінальний ВВП Китаю перевищив 6 трлн доларів

Казна та Політика
421
Китай, очевидно, вже обійшов Японію за обсягами зростання економіки і вийшов за цим показником на друге місце в світі. Таку думку висловлюють сьогодні провідні британські аналітики, коментуючи опубліковані дані про темпи зростання китайської економіки в 2010 році - 10,3%. У результаті номінальний ВВП КНР досяг 6040 мільярдів доларів.
"Факт перетворення Китаю в другу за потужністю економіку світу буде, швидше за все, формально підтверджено 14 лютого, коли Японія оприлюднить дані про своє річне зростання", - відзначає Bloomberg. Фахівці вже називають перерозподіл сил на користь країн з новими ринками, що відбувається у світовій економіці, "історичним перехрестям".
"Зростання економічної потужності КНР, країн БРІК (Бразилія, Росія, Індія, Китай) в минулому десятилітті призвело до створення нової ситуації у світовій економіці. У наступні 10 років такій само стрімкій зміні піддасться і політична складова, коли на планеті виникне нове співвідношення сил і воно буде вже не на користь Заходу", - заявив у четвер один з британських аналітиків.
Проте вихід Китаю на друге місце в світі за обсягом національного ВВП не варто й переоцінювати, відзначають у Лондоні. Так, зараз річний дохід на душу населення в КНР становить 4412 доларів, а в Японії - 42 431.
Між тим, Financial Times відзначає, що "Китай міг обійти США за розміром ВВП, який обчислюється за методологією, заснованою на купівельній спроможності". Згідно з підрахунками вашингтонського Інституту міжнародної економіки, в 2010 році цей показник в КНР досяг 14 800 трлн доларів у порівнянні з 14 600 трлн у США. В основу підрахунків покладена особлива порівняльна модель, яка враховує вартість життя в кожній з країн світу. Financial Times зазначає, що не всі фахівці згодні з подібним підходом. Більшість з них дотримуються у своїх оцінках традиційного номінального показника ВВП - розміру вироблених країною товарів і послуг.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас