Бельгія лякає європейських інвесторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бельгія лякає європейських інвесторів

Казна та Політика
768
Маленьке Королівство Бельгія викликає все більше занепокоєння на ринку облігацій. Зростання держборгу і неясна політична ситуація в країні вселяють інвесторам занепокоєння, в той час як цього року Бельгії доведеться позичити десятки мільярдів євро.
"З точки зору інвесторів Бельгія вже не входить до твердого ядря держав зони євро, а все сильніше скочується на рівень країн типу Іспанії та Італії", - відзначає аналітик Commerzbank Давид Шнаутц. Так, за розміром держборгу Бельгія вже займає в Європі малопочесне третє місце.
Характерно, що про проведення у вівторок розміщення нових десятирічних держоблігацій міністр фінансів Дідьє Рейндерс повідомив лише вранці того ж дня. Їх прибутковість склала 4,4%, що усього лише на 0,4 в.п. менше, ніж інвестори вимагають за аналогічні італійські бонди. Напередодні Іспанії довелося за нові десятирічні бонди пропонувати навіть 5,6%, однак і попит на її облігації був помітно вищий. У результаті замість запланованих 5 млрд євро Бельгії вдалося залучити тільки 3 млрд, тобто виручити вдвічі менше Іспанії.
Правда, одночасно Бельгія випустила і короткострокові цінні папери на суму понад 3 млрд євро, але, оскільки вони розраховані відповідно на три місяці й один рік, для довгострокового рефінансування користі від них не буде. І це в ситуації, коли Бельгії в нинішньому році буде потрібно ще дуже багато грошей: в довгостроковому плані королівство хоче залучити на ринку облігацій 34 млрд євро. Ця сума набагато більша від потреб Португалії, яка перебуває в ще складнішій ситуації.
Втім, фінансове становище Бельгії теж далеко не блискуче, проте додаткове занепокоєння інвесторів викликає політична ситуація в країні, а точніше, консервація проблем. Після проведених у червні минулого року парламентських виборів через чвари між фламандцями й валлонами досі не сформований новий уряд. Поки що ж за дорученням короля Альберта виконуючий обов'язки глави кабінету міністрів Ів Летерм мав посилити заходи економії і домогтися в нинішньому році зниження бюджетного дефіциту до рівня нижче 4,1% від ВВП.
Згідно з прогнозом Міністерства фінансів, загальна заборгованість Бельгії зросте в 2011 році до 98,1% від ВВП. І хоча це нижче символічного рівня в 100%, в будь-якому випадку королівство знаходиться за цим показником на третьому після Греції та Італії місці в Європі.
"На думку ринку, в Бельгії існує проблема держборгу, а через внутрішньополітичні негаразди критичне ставлення інвесторів до цієї країни лише загострюється", - відзначає Давид Шнаутц. Крім того, значні ризики нагромадилися і в фінансовому секторі: держава взяла на себе серйозні гарантії по боргах постраждалих від кризи банків. Три провідні кредитні інститути країни - KBC, Fortis та Dexia - отримали від влади під час кризи мільярди євро державних вливань. Так, колись Fortis був найбільшим банком Бельгії, потім він зазнав часткової націоналізації, а потім держава продала його французькому BNP Paribas.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас