Податкову "лазівку" із зарплатою "спрощенцям" прикрили — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податкову "лазівку" із зарплатою "спрощенцям" прикрили

Казна та Політика
2820
Фізичні особи-підприємці, що знаходяться на спрощеній системі оподаткування, не можуть одночасно із здійсненням своєї основної діяльності бути найманими робітниками з цього ж виду господарської діяльності, зазначає Державна податкова служба України (ДПСУ).
"Для недопущення втрат Податковим кодексом України для самозайнятих осіб не передбачена можливість бути найманими робітниками в межах своєї господарської діяльності", - йдеться в роз'ясненні ДПСУ, оприлюдненому на веб-сайті відомства.
Згідно з роз'ясненням, суб'єкти господарювання за мінімізації податків і зборів (зокрема, до Пенсійного фонду) досить часто використовували схему переносу податкових зобов'язань на фізичних осіб-підприємців. "Так, між підприємствами і робітниками, які працюють з ними на постійній основі, укладалися угоди, за якими здійснювалася оплата за виконані роботи, надані послуги самозайнятих осіб (замість нарахування заробітної плати)", - йдеться в повідомленні.
Крім того, в ДПСУ відзначають, що відповідно до Податкового кодексу України та постанови уряду "Про внесення змін до постанови Кабінету міністрів України від 16 березня 2000 року № 507" № 1196 від 27 грудня 2010 року, платники єдиного податку не мають права реєструватися платниками податку на додану вартість (ПДВ).
Як повідомлялося, постановою уряду № 1196 також передбачено, що функції сплати і розподілу сум єдиного податку з набуттям чинності Податкового кодексу будуть здійснювати самі платники, а не Державне казначейство, як це передбачено законодавством.
Крім того, згідно з документом, суб'єкт малого підприємництва, який не є платником ПДВ, у разі здійснення операцій з імпорту товарів на митну територію України сплачує ПДВ у визначеному Податковим кодексом порядку.
Постанова набула чинності одночасно з Податковим кодексом - з 1 січня 2011 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас