Ъ: Білорусію покарають у безгрошовій формі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Білорусію покарають у безгрошовій формі

Казна та Політика
704
Польське МЗС вчора підтвердило факт складання чорного списку влади Білорусії, кому заборонено в'їзд до Польщі. Відомо, що список великий і очолює його президент Лукашенко, однак імен решти фігурантів Польща поки що не розголошує. Повідомляється лише, що до нього увійшли кілька десятків осіб, відповідальних за фальсифікацію підсумків президентських виборів і наступні репресії.
Приклад Польщі готові наслідувати інші країни ЄС. Сьогодні на сесії Європарламенту відбудуться дебати щодо консолідованих санкцій з боку ЄС щодо Білорусі, а резолюція з пропозиціями щодо конкретних заходів буде схвалена завтра. Остаточне ж рішення прийме 31 січня Рада голів МЗС країн ЄС. Швидше за все, міністри погодяться з вимогою депутатів ввести візові санкції проти білоруських чиновників і заморозити їхні активи.
Втім, судячи з оприлюднених вчора проектів резолюцій від різних партій, європарламентаріям мало санкцій проти представників білоруської влади. Практично всі партії вимагають перегляду економічних відносин між ЄС і Білоруссю. Так, Європейська народна партія вважає за необхідне заморозити рахунки в ЄС держкомпанії "Белтехекспорт" та інших фірм, що спеціалізуються на постачаннях озброєнь та військової техніки. Альянс ліберал-демократів вимагає накласти санкції на всі білоруські держпідприємства. Зелені закликають країни ЄС утриматися від інвестицій в Білорусію і ведення там бізнесу. При цьому всі партії, за винятком соціал-демократів і лівих, наполягають на припиненні членства Білорусі в програмі "Східного партнерства" і відмову від видачі їй кредитів.
Втім, навіть якщо справа до торгового ембарго не дійде, одностайність європарламентарів з питання кредитів означає: фінансової допомоги Заходу Білорусії не бачити. Значить, Мінськ не отримає 3 млрд євро, обіцяних йому міністрами закордонних справ Німеччини та Польщі у разі проведення чесних виборів. "Поки всі політв'язні не будуть відпущені на свободу і в країні не почнуться реформи, Білорусія не побачить ні цента з цієї суми", - запевнила науковий співробітник Європейської ради з міжнародних відносин Яна Кобзова. Призупинення членства Білорусі в "Східному партнерстві" також загрожує втратою грошей - у рамках цієї програми ЄС був готовий виділити шести країнам, що входять до неї, до 600 млн євро - на зміцнення держінститутів і розвиток малого бізнесу.
"Без кредитів і допомоги ззовні Білорусії буде дуже складно утримати валютний курс і економічну стабільність", - заявив екс-кандидат у президенти Білорусі, економіст Ярослав Романчук. За його підрахунками, білоруським банкам, підприємствам і владі в 2011 році необхідні 11 млрд дол. для повернення короткострокових кредитів або їх переоформлення. "Тому мені зовсім не зрозуміло таке жорстке протистояння Мінська з Заходом і з Росією", - говорить експерт.
Нагадаємо, що Мінськ і Москва досі не домовилися про постачання російської нафти на білоруські НПЗ в 2011 році, а самі поставки, припинені 1 січня, не відновлені. А резервів нафти в Білорусії може вистачити лише до кінця цього тижня. Яна Кобзова вважає, що цього разу Москва не піде на повідку у Мінська і постарається отримати максимальну для себе вигоду з даної ситуації. "Відвертаючись від Заходу, президент Лукашенко сам заганяє себе в російський коридор, - говорить експерт. - Але Росія, схоже, погодиться допомогти йому тільки в обмін на надання частки в ключових білоруських підприємствах та об'єктах інфраструктури".
В офіційних білоруських ЗМІ, щоправда, активно мусується ідея запозичень у Китаю і навіть називається конкретна сума - 15 млрд дол., але Ярослав Романчук нагадує, що "живих грошей від них ще не надходило". Експерт не відкидає купівлі китайцями частки в будь-якому білоруському підприємстві, наприклад, у "Білоруськалій", але каже, що і це не вирішить проблем платіжного балансу, дефіциту бюджету та конкурентоспроможності економіки. На 2011 рік він прогнозує для Білорусії песимістичний сценарій: "Девальвація, зростання інфляції та заборгованості, погіршення збуту білоруських товарів на російському ринку, обмеження на оплату імпорту, відмова від соціальних індикаторів, які закладені в програмі Лукашенка, і, як наслідок, зростання напруженості всередині країни".
Між тим, вчора білоруський лідер оголосив, що ресурси для поповнення казни є. За його словами, лише за рахунок приватизації ключових держпідприємств бюджет може поповнитися на 25-30 млрд дол. Одночасно він заявив про відмову від закордонних кредитів: "Жити треба по коштах. Ніякого друкування грошей, ніяких дурних зовнішніх запозичень, доста". Експерти прокоментували ці слова так: легко відмовлятися від того, чого й так не дають.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас