"Газпром" у січні наростив поставки Україні через розрахунки "Нафтогазу" з RUE — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" у січні наростив поставки Україні через розрахунки "Нафтогазу" з RUE

Енергетика
211
ВАТ "Газпром" (РФ) у січні 2011 року наростило поставки природного газу в Україну на 15-20% в порівнянні з груднем минулого року, йдеться в офіційній інформації російської газової монополії.
Відповідно до неї, в січні щодобові поставки газу в Україну складають близько 176-177 млн куб. м, тоді як у грудні 2010 року поставки становили приблизно 145-155 млн куб. м на добу.
При цьому 13 і 14 січня постачання газу російською компанією в Україну були ще вищими - 187,3 і 193 700 000 куб. м на добу, хоча температура в січні, особливо останнього тижня, була істотно вищою, ніж у грудні.
Джерело агентства в газовій галузі пояснило збільшення тиску природного газу на вході в українську газотранспортну систему в січні підняттям з підземних сховищ газу для RosUkrEnergo, який іде на експорт.
Як повідомлялося, в кінці листопада 2010 року "Нафтогаз Україна", RUE і "Газпром" заявили про повне врегулювання суперечки з повернення українським холдингом 12,1 млрд куб. м газу.
Згідно з досягнутими домовленостями, на виконання рішення Арбітражного інституту торговельної палати в Стокгольмі "Нафтогаз" поверне RUE 12,1 млрд куб. м, RUE погасить $ 1,7 млрд заборгованості перед "Нафтогазом" і $ 810 млн перед групою компаній "Газпром".
За словами співвласника RUE Дмитра Фірташа, швейцарська компанія вже перерахувала НАК "Нафтогаз Україна" $ 1,7 млрд боргу, відчужуваного українському держхолдингу російським "Газпромом" в 2009 році. За його словами, НАК також отримав $ 450 млн за послуги з транзиту і зберігання газу RUE.
Необхідний НАК "Нафтогаз України" природний газ придбаний держхолдингом у "Газпрому" за ціною $ 230 за 1 тис. куб. м. Весь газ в обсязі 12,1 млрд куб. м буде експортовано компанією "Газпром експорт" до Європи.
При цьому вищевказані обсяги газу будуть підніматися з українських підземних сховищ поетапно, щоб уникнути порушення газового балансу країни.
Компанія RosUkrEnergo створена влітку 2004 року "Газпромом" і Centragas Holding AG на паритетних засадах. Centragas Holding AG належить українським бізнесменам Дмитру Фірташу (90%) та Івану Фурсіну (10%). RUE у 2006-2008 роках виступала монопольним постачальником природного газу до України.
"Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Холдинг є монополістом з транзиту і зберігання природного газу в підземних сховищах, а також з транспортування нафти трубопровідним транспортом на території країни.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас