Вчені встановили генетичну подібність між близькими друзями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені встановили генетичну подібність між близькими друзями

73
Групі вчених з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго вперше вдалося довести, що близькі друзі мають генетичні подібності, що може бути виправдане з точки зору еволюції та виживання.
Група вчених під керівництвом Джеймса Фоулера проаналізувала варіації в шести генах приблизно 5 тис. добровольців, які взяли участь у двох незалежних генетичних дослідженнях.
Після статистичного обліку можливої генетичної схожості учасників за рахунок їхньої статі, раси, віку і ймовірного споріднення, автори дослідження змогли показати, що люди, які перебувають у дружніх стосунках, схильні мати одні й ті ж варіації в гені DRD2. Крім того, у друзів спостерігається, як правило, більша генетична різноманітність гена CYP2A6.
Перший з цих генів відповідає за синтез рецептора нейромедіатора дофаміна в головному мозку, тоді як CYP2A6 відповідає за синтез одного з білків, що відповідають за транспортні процеси в клітинах організму. Обидва гена, за словами вчених, пов'язані з соціальною поведінкою добровольців: варіації DRD2 відображають схильність їх власника до алкоголізму. Ген CYP2A6 пов'язаний з так званої соціальної відкритістю його володаря.
Варіації, проаналізовані командою Фоулера, є одиничними замінами літер в ділянках ДНК. За словами вченого, зближення людей, що мають однакові варіації DRD2, може бути обґрунтоване з еволюційної точки зору і з точки зору виживання, передає РІА Новини. "Наприклад, є люди, що мають підвищений імунітет до будь-якого інфекційного захворювання, об'єднання їх в групу підвищує їх колективний імунітет, тому що бактерії не можуть знайти серед них жодного сприйнятливого організму", - прокоментував дослідження Ніколас Крістакіс, співавтор публікації.
При цьому дружба людей з підвищеною варіабельністю гена CYP2A6, на думку авторів статті, укладається в уявлення про те, що протилежності притягуються.
Тим часом багато фахівців у галузі генетики не задоволені наданими вченими доказами взаємозв'язку між генами людей та їх соціальним оточенням. В основному першовідкривачів критикують у тому, що ними був вивчений дуже маленький набір генів для того, щоб проводити паралелі і шукати соціальні взаємозв'язки на його основі.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас