Цукру знову не вистачить — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Цукру знову не вистачить

Аграрний ринок
618
Цукровики переробили буряк врожаю-2010, кажуть в асоціації "Укрцукор". У підсумку, за даними асоціації, цього сезону вироблено 1 млн. 545 тис. т цукру, що на 22% вище показника минулого сезону (1,267 млн. т). На цукрові заводи надійшло 13,366 млн. т цукрового буряка (у заліковій вазі), з яких перероблено 13,027 млн. т.
Можна сказати, що цей сезон буде кращим за торішній, але буряківникам все ж таки не вдалося самостійно нагодувати українців білим піском. Без імпорту нам не обійтися. Це означає, що у 2011 р. прайси на цукор будуть повторювати світові, особливо сильно після того, як напрацьовані обсяги будуть реалізовані. Відбудеться це ближче до травня, вважають експерти. "Наварених обсягів цілком достатньо, щоб не лихоманити ринок стрибком цін аж до кінця весни", - вважає Тарас Висоцький, експерт аграрних ринків Українського клубу аграрного бізнесу. Щоправда, його дані з виробництва цукру трохи вищі за ті, які подала асоціація "Укрцукор" - 1,590 млн. т. Проте за щорічного споживання на рівні 1,8 млн. т дефіцит цукрового піску становитиме 210-255 тис. т. Саме стільки цукру можна отримати, якщо виконати квоту з поставки цукру-сирцю до України. Цього року вона становить 267 тис. т. Після переробки цих обсягів залишиться не більше 255 тис. т, чого цілком достатньо, щоб українці не залишилися на цукровому пайку.
Здавалося б, проблема вирішена, і цього сезону можна обійтися без інтервенцій конкурентного готового цукру з СНД. Але це відбудеться за однієї умови - якщо держава не стане впроваджувати нововведення в імпорт цукру-сирцю, що може створити додаткові труднощі переробникам. Так, Кабмін видав постанову (але поки ще не візував її) про те, що нині ліцензії на постачання напівфабрикату зможуть отримати лише ті переробники, які укладуть контракти на наступний продаж переробленого цукру до Аграрного фонду і Держкомрезерву. Чи будуть на той момент Мінагропродом встановлені ухвалені закупівельні ціни на цукор, невідомо. Поки ж, згідно до останнього наказу аграрного міністерства, вони відповідають ринковим реаліям, вважає Тарас Висоцький. Мінімальна інтервенційна ціна на білий цукор, встановлена відомством на 2010-2011 рр.., Становить 6700 грн. за т, максимальна - 7700 грн. Станом на 10 січня цього року, за даними Консалтингового агентства ААА, вартість цукру на умовах EWX не перевищує $ 1 тис. і залишається відносно стабільною з кінця минулого року.
"Думаю, що ціновий коридор для нашого цукру збережеться в межах 8 тис. грн. аж до початку переробки імпортного цукру-сирцю", - вважає аналітик УКАБ. Після того, як запаси власного цукру закінчаться, перероблений аналог може подорожчати до 8-10 тис. грн. за тонну на підприємствах. "Поки ж не бачу причин для істотних цінових коливань - баланс по цукру зрозумілий, в його відпускну вартість закладені всі витрати, значить, найближчим часом ціна цукрового піску повинна бути відносно стабільною", - говорить пан Висоцький.
Тим часом Одеська область вже готується до переробки цукру майбутніх років. До 2015 р. в регіоні планують запустити три цукрових заводи. Для цього знадобиться 165 млн. грн., порахували в Одеській облдержадміністрації. На створення ЗАТ "Котовський цукровий завод" витратять 60 млн. грн.: з обласного бюджету виділять 25 млн., з місцевого - 10 млн., а також привернуть 25 млн. грн.
Очікується, що це підприємство буде виробляти 15-20 тис. т цукру на рік. "Для ЗАТ" Південний "(Іванівський район) планується залучити 50 млн. грн. інвестицій. Для" Заплазським цукрового заводу "в Любашівському районі на 15-20 тис. т цукру на рік потрібно 55 млн. грн.", - говорить представник облдержадміністрації . Запускати завод буде інвестор.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас