Литвин: Європа не може бути глобальним гравцем, доки до ЄС не будуть входити Україна і Туреччина — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвин: Європа не може бути глобальним гравцем, доки до ЄС не будуть входити Україна і Туреччина

Казна та Політика
245
Голова Верховної Ради України (ВР) Володимир Литвин у понеділок, 17 січня, зустрівся з Президентом Турецької Республіки Гюлем в рамках офіційного візиту до Туреччини. Під час зустрічі Литвин констатував відсутність протиріч в українсько-турецьких відносинах і відзначив, що "є всі підстави, щоб відносини між нашими країнами набули якісно нового рівня", повідомляє прес-служба Верховної Ради України.
В свою чергу, президент Турецької Республіки Гюль зазначив, що "між нашими країнами є багато спільного і перш за все - Чорне море, яке ми ділимо". За його словами Україна і Туреччина є важливими країнами Чорноморського регіону з багатьох точок зору.
У цьому контексті Литвин зазначив, що "Чорне море не розділяє наші країни, а об'єднує, і від України й Туреччини залежить, чи буде це море" європейським озером ". На його думку," Європа не може бути цілісною, не може бути глобальним гравцем доки до Європейського співтовариства не будуть входити Україна і Туреччина ".
Під час зустрічі сторони обговорили і питання, що стосуються підготовки візиту прем'єр-міністра Турецької Республіки в Україну. В ході візиту, який відбудеться в січні цього року, планується підписання спільної декларації про створення стратегічної ради високого рівня, яка стане головним координаційним інститутом подальшого розвитку українсько-турецьких взаємин.
Обговорюючи подальшу співпрацю в гуманітарній сфері, Президент Турецької Республіки Гюль висловився про доцільність створення національних культурних центрів: турецького - в Україні, українського в Турецькій Республіці.
Сторони торкнулися питання у взаємодії з облаштування кримських татар. За словами Литвина, "прогнозований і цивілізований розвиток Криму принесе спокій не лише на півострів, а й на весь регіон".
Голова Верховної Ради та Президент Турецької Республіки позитивно оцінили взаємодію двох країн на міжнародній арені. "Особливо добре це видно на прикладі Ради Європи", - констатували учасники зустрічі.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас