Міненерговугільпром: Введення мит на імпорт нафтопродуктів очікується за 1,5 місяці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міненерговугільпром: Введення мит на імпорт нафтопродуктів очікується за 1,5 місяці

Енергетика
449
Введення мита на імпорт нафтопродуктів очікується за півтора місяці. Про це сьогодні на прес-конференції заявив директор департаменту з функціонування газової, нафтової і нафтопереробної промисловості Міністерства енергетики та вугільної промисловості Костянтин Бородін, передає кореспондент РБК-Україна.
При цьому Бородін зазначив, що ставка мита становитиме 130 дол./т на бензин і 80 дол./т на дизпаливо.
"Шість керівників підприємств (нафтопереробних) звернулися з листом до міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Бойка з проханням ввести антидемпінгові мита на нафтопродукти незалежно від країни виробника. Ми підтримуємо цю позицію, і ми ініціюємо введення антидемпінгових мит і антидемпінгове розслідування... Звернення Міненергетики до Мінекономіки з пропозицією про порушення спеціального розслідування вже подане. Розслідування можна вважати вже розпочатим ", - сказав Бородін.
За словами Бородіна, такі дії пов'язані з тим, що в 2010 р. обсяг імпорту нафтопродуктів значно збільшився, що негативно вплинуло на обсяг завантаження вітчизняних НПЗ.
За підрахунками Міненерговугільпрому, в 2010 р. було імпортовано близько 6 млн т сирої нафти, а загальний обсяг імпорту склав близько 45%, тому подальший безмитний імпорт може привезти до зупинки вітчизняних НПЗ. Також, за словами К. Бородіна, відповідні мита не будуть суперечити зобов'язанням України в рамках СОТ і збільшать завантаження вітчизняних НПЗ.
Крім того, за даними відомства, з 2006 р. частка імпортних нафтопродуктів на ринку України постійно збільшувалася: 26% в 2006 р., 29% в 2007 р., 35% в 2008 р.
Нагадаємо, в кінці листопада 2010 питання про введення мит розглядалося на зустрічі Бойка з нафтотрейдерами. Українські нафтопродукти були витіснені з ринку через пільгові умови для імпортерів. За даними Міненерговугільпрому, 71% імпорту припадає на Росію, Білорусь та Казахстан, які в рамках Митного союзу з Росією мають преференції в купівлі російської нафти.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас