"Ъ": Кабінет міністрів хоче отримати пільги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Кабінет міністрів хоче отримати пільги

Казна та Політика
492
Вчора у Верховній раді був оприлюднений урядовий законопроект № 7562 "Про гарантії держави щодо виконання рішень суду", згідно з яким за рахунок коштів держбюджету можна буде проводити виплати з виконання судових рішень про стягнення боргів з держорганів, установ і організацій, боржників-юросіб.
На ці цілі щорічно буде потрібно 3,5 млрд грн, підрахували в Кабміні. Втім, в законопроекті міститься більш резонансне положення, про яке немає згадки в пояснювальній записці до документа. Верховній раді запропоновано передати Кабміну повноваження самостійно визначати розміри соціальних виплат і пільг низці категорій населення, а також порядок їх виплат.
Згідно з документом, ці зміни торкнуться ветеранів і дітей війни, жертв нацистських переслідувань, ветеранів праці, чорнобильців і сімей, які проживають на територіях радіоактивного забруднення. Наприклад, Кабмін зможе коригувати розмір щорічної одноразової допомоги ветеранам війни до Дня Перемоги (тепер - п'ять мінімальних пенсій), переглядати їх право на безкоштовне санаторно-курортне лікування. В уряді хочуть самостійно обчислювати розмір виплат, порядок надання путівок та їх компенсації. Крім того, таке право Кабміну буде поширюватися на визначення пільг з оплати житлово-комунальних послуг співробітниками міліції і прокуратури (зараз їм надається 50-відсоткова знижка). Отримати коментар у Міністерстві соціальної політики не вдалося.
Екс-міністр праці та соціальної політики Людмила Денісова вважає, що такі повноваження необхідні уряду для визначення виплат виходячи з фінансових можливостей держбюджету, що призведе до зменшення розмірів соцгарантій. Депутати-представники опозиції вважають, що уряд у випадку затвердження законопроекту зможе в будь-який момент переглядати соціальні витрати. "Наш комітет (комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Ради) негативно відреагує на цю ініціативу, а Верховна рада, вочевидь, проголосує, як потрібно уряду, щоб Кабмін мав можливість варіювати", - відзначає глава підкомітету з питань законодавчого забезпечення соцзахисту та реабілітації інвалідів Уляна Мостіпан (БЮТ).
За словами секретаря комітету з питань соцполітики і праці Володимира В'язівського ("Наша Україна-Народна самооборона"), Конституція передбачає, що всі пільги - і для підприємців, і для незахищених верств населення - встановлюються виключно законами. "Всі заклинання про те, що у нас відроджується економіка, не працюють. Грошей на всіх не вистачає. І щоб це публічно не виносити в Раду, Кабмін хоче сам встановити соцстандарти", - вважає він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас