Китай видає країнам, що розвиваються, більше кредитів, ніж Світовий банк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай видає країнам, що розвиваються, більше кредитів, ніж Світовий банк

373
Китай за останні два роки позичив країнам, що розвиваються, більше грошей, ніж Світовий банк (СБ), що свідчить як про розмах економічних домагань КНР, так і про прагнення забезпечити себе імпортними природними ресурсами, пише Financial Times.
Банк розвитку Китаю та Експортно-імпортний банк Китаю в 2009-2010 роках підписали угоди про кредити для урядів і держкомпаній інших країн, що розвиваються, на суму не менше $110 млрд. Підрозділ Світового банку, що відповідає за аналогічні кредити, з середини 2008 р. до середини 2010 року виділив $100,3 млрд.
Величезні обсяги іноземних кредитів двох китайських держбанків свідчать про те, що Пекін шукає нові шляхи глобалізації, в якій Китай претендує на чільну роль. Крім того, за рахунок таких кредитів КНР прагне знизити економічну залежність від західних експортних ринків.
Світовий банк намагається співпрацювати з КНР, щоб уникнути прямої конкуренції в наданні кредитів країнам, що розвиваються. Колись Китай був одним з основних одержувачів грошей від СБ.
Однак зараз Банк розвитку Китаю та Експортно-імпортний банк Китаю часто пропонують більш вигідні умови кредитування, ніж СБ чи інші організації, якщо подібні угоди вигідні Пекіну ще і з політичної точки зору. Однак чим менша значимість угоди для Китаю, тим ближчі умови видачі кредиту до загальносвітових.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас