Президент Туркменії: Європейським покупцям не треба турбуватися про газові контракти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент Туркменії: Європейським покупцям не треба турбуватися про газові контракти

Енергетика
219
Ашхабад готовий підписати контракти з європейськими покупцями на постачання газу, заявив президент Туркменії Гурбангули Бердимухамедов.
"Потенційним європейським покупцям нема чого турбуватися. Ми хоч сьогодні можемо підписати контракти на постачання необхідних обсягів газу", - сказав він за підсумками проведених у минулі вихідні переговорів з головою Європейської комісії Жозе Мануелем Баррозу.
При цьому Г.Бердимухамедов підкреслив, що "справа лише за компаніями, які б здійснювали його доставку від кордонів Туркменії до споживачів".
Президент підкреслив зацікавленість Туркменії у співпраці з тими компаніями, з якими країна вже давно і плідно працює і які мають солідний досвід і відповідну високу інженерно-технічну базу для реалізації складних проектів.
Це стосується, зокрема, і російських компаній, з якими у Туркменії давно склалися надійні партнерські відносини і які користуються великим авторитетом у світі, в тому числі в прокладці підводних трубопровідних систем. "Росія завжди була для нас стратегічним партнером. Нас пов'язують історичні та економічні відносини, і сьогодні багато російських компаній успішно працюють на туркменському ринку. Тому Туркменістан вітав би участь як російських компаній, так і компаній будь-якої іншої країни з урахуванням взаємної вигоди і доцільності", - підкреслив Г.Бердимухамедов.
Відповідаючи на запитання журналістів щодо ресурсів туркменського природного газу, він навів висновок міжнародних експертів британської Gaffney, Cline Associates, яка в 2008 році провела аудит запасів родовища Південний Йолотань-Осман. За наявними на той період даними, запаси цього родовища становили 14 трлн кубометрів газу. За словами туркменського лідера, в даний момент, за даними геологорозвідки, ця цифра становить понад 21 трлн кубічних метрів газу. Г.Бердимухамедов заявив, що скоро будуть представлені результати нового аудиту, для проведення якого зараз до Туркменії знову запрошено групу міжнародних експертів.
Що стосується ціни на газ, то президент знову нагадав про висунуту Туркменією з трибуни ООН концепцію енергобезпеки, де чітко сформульовано рівноправні відносини постачальника, транзитера і споживача. "Туркменістан продає газ на кордоні, а його ціна виводиться з міжнародною формулою, з урахуванням мінливої на світовому енергетичному ринку кон'юнктури попиту. Це означає, що і в продажу туркменського газу в європейському напрямку Туркменістан буде дотримуватися загальноприйнятих міжнародних принципів, без шкоди для будь-якої зі сторін - постачальника, транзитера і споживача", - підкреслив Г.Бердимухамедов.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас