В команді вугільників заміна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В команді вугільників заміна

Енергетика
3037
Найближчим часом завершиться процес об'єднання Мінвуглепрому і Мінпаливенерго в Міністерство енергетики та вугільної промисловості. Курирувати вугільну галузь у складі нової структури, як і колись, будуть представники донбаських бізнесменів Юрія Іванющенка та Івана Аврамова. Але тепер головним вугільним партнером цих підприємців замість Рината Ахметова стане глава Міненерговугілля Юрій Бойко.
Реорганізація Мінвуглепрому та Мінпаливенерго проводиться згідно з президентським указом "Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади", який передбачає об'єднання цих відомств у Міністерство енергетики та вугільної промисловості (Міненерговугілля). Очолить його "енергетичний" міністр Юрій Бойко, тим самим залишивши Юрія Ященка, главу Мінвуглепрому, яке реорганізується, без роботи.
Такий перерозподіл повноважень виявився не на користь депутата від ПР Юрія Іванющенка та його бізнес-партнера Івана Аврамова, чиєю креатурою славиться пан Ященко. Однак тандему Іванющенко-Аврамов все вже вдалося зберегти вплив на вугільну галузь: своїм указом №1274/2010 Віктор Янукович призначив на посаду першого заступника глави Міненерговугілля 38-річного маркшейдера Ігоря Поповича.
Ігор Миколайович познайомився з Іванющенком та Аврамовим ще на початку століття, коли став головним інженером шахти "Ніканор-Нова". Це вугледобувне підприємство входить до складу ДП "Луганськвугілля", яке тоді очолював близький до Юрія Іванющенка та Івана Аврамова Олександр Чепурний.
У 2003 р. Попович очолив шахту "Вергелівська", яка також перебуває у віданні "Луганськвугілля". А ще через декілька років Ігор Миколайович був призначений на посаду технічного директора цього вугільного об'єднання.
У середині 2006 р. він пішов на підвищення, очоливши "Луганськвугілля", але через кілька місяців був переведений на посаду першого заступника гендиректора ДП "Антрацит", де зарекомендував себе як кваліфікований фахівець, здатний грамотно організувати співпрацю держпідприємства з приватними фірмами. Наприклад, у 2008 р. ДП "Антрацит" чомусь вирішив купити у підконтрольного Івану Аврамову ПАТ "Нові технології" і близького до Юрія Іванющенка ТОВ "Ставр" акції "пустушок" "Центрметалургкоксхім" і "Нафтохімія" на загальну суму близько 75 млн грн. А протягом останніх двох років у тендерах "Антрациту" на закупівлю гірничого обладнання почали активно перемагати компанії ТОВ "УГК-2000" Юрія Іванющенка та ТОВ "ФК "Стоїк" Івана Аврамова.
Минулого року куратори Ігоря Поповича нарешті гідно оцінили його організаторські здібності, пролобіювавши призначення на посаду заступника глави Мінвуглепрому. А зараз не без допомоги Іванющенка та Аврамова Попович зайняв аналогічну посаду в Міненерговугіллі з приставкою "перший".
Реорганізація енергетичних міністерств найменше влаштовує іменитого "регіонала" Рината Ахметова. По-перше, через неї його креатура Сергій Чех був розжалуваний з першого заступника Юрія Бойка в рядові заступники. По-друге, ліквідація Мінвуглепрому спричинить скорочення посади першого заступника голови вугільного відомства, яку до останнього часу обіймав виходець з корпорації ДТЕК Юрій Чередниченко. Хоча цілком імовірно, що в найближчому майбутньому Юрій Якович займе одну з впливових посад в Міненерговугіллі.
Оскільки зараз саме він очолює комісію з реформування Мінвуглепрому, а значить, здатний впливати на процес створення вугільного підрозділу в новоспеченому Міненерговугіллі.
За даними "Ділової Столиці", нова вугільна структура буде створена протягом найближчих декількох тижнів. Передбачається, що в рамках Міненерговугілля створять департамент вугільної промисловості, який займеться підготовкою проектів нормативних актів, збором статистичної інформації тощо. Також планується зберегти нині діючого на ринку посередника з торгівлі вугіллям - ДП "Вугілля України", яким зараз керує близький до Юрія Іванющенка Володимир Соколов.
Крім того, не виключена реанімація створеного ще в 2004 р. державного ВАТ "НАК "Вугілля України", під керуванням якого кілька років перебували всі (крім ліквідованих) державні вуглевидобувні та вуглезбагачувальні підприємства країни.
У разі воскресіння "Вугілля України" її керівнику будуть передані повноваження з розподілу державних коштів на підтримку та розвиток вугільної галузі. Тому за посаду голови національної вугільної компанії розгориться неабияка боротьба. Учасниками цього протистояння напевно будуть не тільки всюдисущі Юрій Іванющенко і Ринат Ахметов, але і глава Міненерговугілля Юрій Бойко, який останнім часом проявляє активний інтерес до вугільних покладів країни.
Яскравим підтвердженням тому є підписаний 21 грудня 2010 р. між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" Меморандум про створення спільного українсько-російського підприємства з видобутку шахтного метану з українських вугільних пластів. Поки що сторони не визначили конкретні ділянки, на яких вони планують розвивати спільні метанові проекти. Але, враховуючи масштабне мислення Юрія Бойка і його російських друзів, СП напевно буде створюватися на базі найбільших метанових родовищ України. Серед них можна виділити Червоноармійський та Донецько-Макіївський майданчики (кожен вміщає по 200 млрд кубів газу).
До речі, близька Юрію Іванющенку та Івану Аврамову компанія "Єврогаз України" володіє кількома ліцензіями на видобуток метану на сході України (найбільший серед них - полігон Марієвського площею 251 кв. км, що вміщає мінімум 15 млрд куб. м метану). Тож у Юрія Бойка і кураторів його першого заступника Ігоря Поповича вже є як мінімум одна спільна мета.
Дмитро Рясной
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас