У Тунісі стався державний переворот — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Тунісі стався державний переворот

Казна та Політика
1429
У Тунісі відбувся державний переворот. Інформацію про переворот підтвердило агентство Associated Press, пише РБК. За його даними, владу в Тунісі захопили військові. У той же час телеканал Al Arabiya заявляє, що новим главою країни себе оголосив спікер парламенту Фуад Мбаза.
Державне телебачення Тунісу обіцяє незабаром вийти з "важливою заявою". Одночасно катарський телеканал Al Jazeera повідомляє про арешт у міжнародному аеропорту родичів другої дружини президента, яких опозиція звинувачувала в казнокрадстві.
За останньою інформацією, влада не контролює ситуацію ні в столиці, ні в інших містах. Незважаючи на оголошений надзвичайний стан і комендантську годину, натовпи молодих людей ходять по вулицях і трощать все на своєму шляху. Горять будинки банків, деякі урядові установи.
Поліція фактично не втручається в ситуацію, побоюючись розправи.
Ситуація в Тунісі загострилася вдень 14 січня, коли мітинг демократичної опозиції переріс у заворушення. Натовп спочатку закидав поліцейських каменями і пляшками із запальною сумішшю, а у відповідь на застосування сльозогінного газу почав погром.
Масові заворушення в країні почалися 17 грудня 2010 р.: продавець зелені застрелився після того, як йому заборонили торгувати на вулиці без ліцензії. Після цього суїциду сталося ще кілька самогубств (26-річний вуличний торговець Мохаммед Буазізі спалив себе на знак протесту) - і на вулиці вийшли тисячі людей, обурені свавіллям влади.
Духовними вождями бунтівної молоді стали реп-виконавці El General, Малєк Кемірі і Lak3y - автори популярних гостросоціальних пісень. Так, Хамада Бен-Амор на прізвисько El General був заарештований минулого тижня.
Чинний президент Тунісу править з середини 1990-х років. Місцеве населення звинувачує його в економічних негараздах і встановленні диктаторського режиму.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас