Данилишин має намір у правовому порядку довести свою правоту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Данилишин має намір у правовому порядку довести свою правоту

Казна та Політика
434
Колишній міністр економіки України Богдан Данилишин заявив, що має намір у правовому порядку довести свою правоту і вірить у перемогу демократичних принципів в Україні. Таку заяву він зробив в інтерв'ю "Радіо Свобода".
"Те, що проти мене звинувачення безпідставні, випливає з чинного законодавства, прийнятого в Україні, яке діяло в період 2008-2010 рр. Я як міністр економіки України не порушував законодавства і завжди був законослухняним громадянином. Те, що порушено проти мене, є, на мій погляд, політичним звинуваченням і переслідуванням за мої політичні переконання, які я висловлював, будучи міністром економіки України", - сказав Данилишин.
Він також подякував в першу чергу уряду Чеської Республіки, Міністерству внутрішніх справ Чехії за надану можливість міжнародного захисту. "Хочу сказати, що це є дійсно політичний крок, важливий політичний крок для забезпечення захисту особи, яка потребує такого міжнародного захисту... Я б хотів, щоб принципи, які сповідує зараз теперішня влада, були однакові для всіх - і для теперішніх урядовців, і для колишніх урядовців. Тому що, наприклад, коли до теперішніх не пред'являються такі ж самі звинувачення, як до колишніх урядовців, то це вже схоже на якусь політичну обгрунтованість і виглядає як політичний інтерес до колишньої влади", - зазначив Данилишин.
З приводу свого повернення до України екс-міністр відповів: "Я завжди мав намір повертатись в Україну. Я думаю, що я доведу свою правоту і свою невинність щодо звинувачень, які проти мене висловлені. Зараз я вдячний уряду Чеської Республіки за те, що я маю можливість міжнародного захисту на території Чехії. Я думаю, що в Україні ті ідеали революції, які були здійснені у 2004 р., ті принципи, які проповідують лідери опозиції, в першу чергу Юлія Тимошенко, будуть дотримані і в подальшому".
За його словами, Чехія вже, враховуючи те, що вона є членом Європейського Союзу, дійсно на своїх теренах заверджує принципи міжнародного права, принципи демократії. "І я б хотів, щоб ближчим часом такі самі принципи свободи і демократії буди і в нас, в Україні. На жаль, зараз я цього сказати не можу", - сказав він.
Данилишин зазначив, що надалі він буде проводити в Празі свою наукову діяльність, діяльність в галузі економічної політики, міжнародної економіки.
Нагадаємо, Міський суд Праги сьогодні, 14 січня, прийняв рішення про звільнення екс-міністра економіки з-під варти.
Напередодні Данилишину надали політичний притулок в Чеській Республіці. Рішення про це прийняло Міністерство внутрішніх справ Чехії. Весь цей час чиновник перебував у в'язниці попереднього ув'язнення у Празі.
Як повідомлялося, 7 січня ц.р. чеський суд знову відмовив Данилишину у звільненні з-під варти. Чеська влада боялася, щоб Данилишин, затриманий на основі міжнародного ордеру, не втік з Чехії. Спікер празького міського суду повідомив тоді, що суд очікує завершення вивчення прокуратурою питання про можливість або неможливість видачі Данилишина українській владі.
Згідно з заявою міністра закордонних справ Чехії Карела Шварценберга, "Данилишин подав прохання до уряду Чехії про надання йому політичного притулку, яке зараз вивчає влада".
Відзначимо, Празький міськсуд також відмовив Данилишину у звільненні під заставу ще в середині листопада 2010 р. Раніше, 29 листопада 2010 р., Шварценберг заявляв, що не виключає можливості надання Чехією політичного притулку екс-міністру економіки.
Нагадаємо, Данилишин в кінці жовтня 2010 р. звернувся до Президента України Віктора Януковича з проханням забезпечити виконання законодавства при розслідуванні його справи. Екс-міністр економіки підкреслив, що вcі звинувачення на його адресу є "абсолютно безпідставними". За словами екс-міністра, оприлюднені в пресі повідомлення прес-служби Генеральної прокуратури України про його відмову співпрацювати з її органами не відповідають дійсності. Він зазначив, що протягом 2010 р. неодноразово з'являвся за викликом для бесід, надавав всю інформацію, яка цікавила слідчих.
Раніше представник міністерства юстиції Чехії Їржі Говорка повідомив, що Чехія не отримувала від України документи щодо екстрадиції Данилишина. У свою чергу, Генеральна прокуратура України заявляла про те, що процес екстрадиції вже почався.
В Україні Данилишина звинувачують у скоєнні злочину, передбаченого ч.2 ст.364 "Зловживання владою або службовим становищем" Кримінального кодексу України. Його звинувачують у фінансових зловживаннях на суму близько 14 млн грн. Сам же екс-міністр провину заперечує.
Колишнього міністра економіки України затримали в Празі 18 жовтня 2010 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас