Що рухає ціни на нафту? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що рухає ціни на нафту?

Енергетика
1696
В останні дні інвестиційне та навколо інвестиційне співтовариство з новою силою заговорили про чергову бульбашку на ринку commodities і ринку нафти зокрема. Ціни на чорне золото з початку року з новими силами кинулися до чергових максимумів.
Зараз ціни на нафту марки Brent вже б'ють максимуми жовтня 2008 р. і, судячи з їх імпульсу, можуть продовжити подальший рух вгору і подолати психологічний рівень в $100 за барель.
Тож що рухає котирування на нафту і чи виправдана поточна ціна з фундаментальної точки зору?
З точки зору ринку, ціна в даний час є насправді ринковою, оскільки на продукт саме зараз знаходиться продавець і покупець. Але питання тут не лише в попиті і пропозиції. При розмові про нафту треба відходити від поняття суто номенклатури товару, нафта вже давно перестала бути просто товаром, це вже мало не фінансовий інструмент. А якщо так, то варто розглядати додаткові фактори, що впливають на ціну "чорного золота".
Крім традиційних показників попиту та пропозиції, запасів в основних терміналах, існують фінансові індикатори, що вказують на можливість подальшого зростання ціни на нафту.
По-перше, на котирування, штовхаючи їх вгору, впливають збої в постачаннях нафти на основні ринки споживання. З останніх подій, крім аварії в Мексиканській затоці (яка, до слова сказати, досі підтримує зростання котирувань за рахунок того, що досі не ясні наслідки і перспективи подальшої роботи на американському шельфі), ще потрібно враховувати нещодавню аварію на нафтопроводі Trans Alaska Pipeline, а ця труба поставляла практично 20% річного видобутку США. Природно, і так чутливий ринок не зміг залишити цю подію за бортом.
По-друге, котирування підтримує попит. Зараз на допомогу попиту можна віднести холодну зиму. Це не просто примха, річ у тім, що традиційно погодні умови в таких регіонах, як США і Європа, можуть серйозно впливати на рівень споживання енергоресурсів. Ці регіони славляться помірними зимами, щодо них є середньокраїнні показники споживання енергоресурсів у зимові періоди. Зараз через холоди споживання енергоресурсів (в тому числі і нафти) перевершує ці середні показники. Ринок на це також реагує - купуючи "чорне золото".
До того ж, на ринок як постійне підживлення продовжує діяти фактор Китаю. Ця країна є вже другим споживачем нафти після США. У 2010 р. імпорт сирої нафти цією країною був збільшений на 17,4%. Хоча в 2011 р. Китай планує пригальмувати темпи зростання своєї економіки (імпорт нафти планують також знизити до 6% на рік), все ж підвищений попит зберігається. Наявність великої золотовалютної подушки цієї країни також штовхає її до купівлі сировинних активів, як до способу хеджування валютних ризиків.
По-третє, і це, напевно, найважливіший фактор, нафта є одночасно захисним і дохідним інструментом для широкого кола інвесторів (інституціональні фонди, фінансово-банківські організації, фізичні особи). У ситуації, коли в світі тривають "валютні війни", відбуваються різні кількісні пом'якшення (по суті, нелімітована емісія грошей), ставки по "бондах" - на мінімальних значеннях і не забезпечують необхідної прибутковості інвестору.
При тому рівні ризику, який присутній в економіках, сировинні активи і зокрема нафта є однією з альтернатив вкладення надлишкових коштів. Саме це зараз і відбувається - нафта стала фінансовим інструментом, досить сказати, що середні значення офсетних (тобто зворотних) угод по нафтових ф'ючерсах перевищують 90%, тобто реально лише 10% контрактів мають на меті фізичне постачання товару. І, на мою думку, в даний час саме спекулятивна складова в основному рухає ціни на нафту, виправдовуючи ці рухи першими двома факторами.
Куди ж можуть завести ці завзяття учасників ринку? Ми вже спостерігали в 2008 р. бульбашку на ринку нафти, яка гучно лопнула. Хочеться вірити, що зараз ринок не наступить на ті ж граблі, і ми не побачимо нових абсолютних максимумів по нафті в поточному році. Хоча я і припускаю, що нафта може найближчим часом протестувати нові висоти в районі $100 дол., я не чекаю, що ціни можуть довго триматися вище $100, і очікую реалізації корекції в районі $80-90 за барель. У середньому ж, мій прогноз за ціною на нафту в 2011 р. - це діапазон $82,5-90 за барель. З графіка цін ф'ючерсних контрактів можна також бачити, що в довгостроковій перспективі ринок поки не ставить на нафту вище $100.
Дмитро Лютягін
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас