Світова економіка прискориться через два роки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світова економіка прискориться через два роки

Казна та Політика
383
Світова економіка минулого року непогано зросла (на 3,9%), в наступному році відновлення трохи сповільниться (зростання глобального ВВП складе 3,3%), але в 2012 році прискорення продовжиться (3,6%). Такий свіжий прогноз Світового банку (СБ).
Причини такі. Економіки, що розвиваються, продовжують стійко розвиватися за рахунок зростання внутрішнього попиту, витягаючи планету з кризи. Цього не скажеш про розвинені країни, які в 2011 році будуть стагнувати. Зупинка зростання викликана тим, що Захід кине всі економічні сили на реструктуризацію банківського сектору, боргу приватних осіб та ліквідацію безробіття. У 2012 році ці проблеми здебільшого вирішаться, і зростання знову прискориться.
Низькі ставки, якими розвинені країни намагаються стимулювати свої економіки, призводять до того, що капітал тече в країни, що розвиваються, де ставки вищі. З одного боку, це добре, але з іншого - може призвести до непередбачуваних стрибків валютних курсів. СБ вказує на ще два ризики - невизначена ситуація з боргами держав ЄС і різке подорожчання продовольства. Втім, від подорожчання продовольства найбільше постраждають люди в найбідніших країнах, але водночас вони і виграють від зростання цін на сировину у світі та притоку капіталу з розвинених держав.
У Росії, на думку СБ, настане відносна стабільність: у 2010 році ВВП зріс на 3,8%, як підтвердив вчора Володимир Путін, в 2011 він підросте на 4,2%, а в 2012 - на 4%.
Аналітики банку порівняли ВВП країн, яким би він був у 2010 році відповідно до передкризових прогнозів, з реальними показниками. Виявилося, що більшість країн все-таки поки відстають, причому особливо сильне відставання в Росії, Україні, Казахстані, Прибалтиці, Скандинавії, Болгарії, Греції, Італії, Іспанії, Великобританії та Ісландії з Ірландією - понад 3 відсоткові пункти. Повернулися на передкризову траєкторію або навіть обігнали прогнози в основному два регіони - Південно-Східна Азія та Південна Америка. Щоб зрозуміти причину, треба відкласти карту і подивитися на глобус або запустити Google Earth, зупинивши його на Тихому океані: два регіони інтенсивно торгують між собою через море, і Південна Америка виграла на експорті сировини в зростаючий Китай.
У цілому, СБ позитивний. Його вердикт - економічна активність відновилася або майже відновилася.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас