Банки відновлюють валютне кредитування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки відновлюють валютне кредитування

Валюта
2210
1 січня закінчився термін мораторію на валютне кредитування фізичних осіб (заборона на видачу позик у ВКВ містився відразу в двох документах - постанові НБУ №319 і антикризовому Законі №1533-VI "Про заходи щодо подолання наслідків фінансової кризи в Україні", прийнятій у червні 2009 року). Подальша доля валютного кредитування буде вирішена вже найближчим часом на одному із засідань правління НБУ. Хоча новий глава банківського відомства вже встиг озвучити свою неоднозначну позицію з цього питання.
"Для нейтралізації загроз економічній безпеці в банківській сфері, пов'язаних з накопиченням зовнішніх і внутрішніх боргів в іноземній валюті банками та їхніми клієнтами, доцільно встановити законодавчу заборону на надання споживчих кредитів в іноземній валюті фізособам", - заявив голова НБУ Сергій Арбузов.
А поки в Нацбанку роздумують, як заповнити законодавчий "пробіл", підопічні регулятора готуються до видачі валютних позик. "Не сумніваюся, що кредитні продукти у валюті з'являться в арсеналі всіх без винятку банків. Ринок перенасичений валютними ресурсами і розмістити їх в кредитах хотіли б багато банків", - прогнозує Андрій Оністрат, голова наглядової ради банку "Національний кредит".
Першими за видачу валютних кредитів, швидше за все, візьмуться "дочки" іноземних банків, які легко можуть отримати доступ до ресурсів материнських компаній. "Банки з іноземним капіталом готові та мають можливість відновлювати кредитування в іноземній валюті, оскільки доступ до зовнішніх ресурсів для них є більш відкритим і вартість нижча, ніж на внутрішньому ринку. Крім того, швидке відновлення економіки навряд чи можливе без валютних кредитів", - переконаний Юрій Руденко, старший експерт відділу ринкової аналітики УкрСиббанку BNP Paribas Group.
Та й вітчизняні банки не забаряться скористатися новою можливістю розмістити накопичений за час кризи валютний ресурс. "Адже близько 50% депозитних залучень банків на сьогоднішній день становлять вклади в іноземній валюті", - констатує Антон Шаперенков, директор департаменту маркетингу роздрібного VAB Банку.
На думку фінансистів, після тривалого застою на кредитному ринку, багато в чому пов'язаного з дорожнечею гривневих позик (ставки по них становлять від 20% річних), попит на дешеві валютні позики може виявитися досить високим. "Вартість валютних кредитів буде розраховуватися на базі середньозваженої відсоткової ставки по валютних пасивах плюс маржа в районі 3-4%", - пояснив директор департаменту роздрібного кредитування банку "Фінанси і Кредит" Сергій Шевченко. За підрахунками банкірів, ставки по валютних кредитах попервах будуть коливатися в діапазоні 14-15% річних, однак вже до середини року (якщо заборону на таке кредитування не буде відновлено) впадуть до 11-12%.
Щоправда, значного зростання кредитного портфеля у валюті банкіри все-таки не очікують. Одна з причин, які стримують зростання обсягів видачі позичок у ВКВ, а також побічно впливають на їх ціну, - жорсткі нормативи резервування по таких позиках, затверджені Нацбанком. "Щодо фізосіб, які не мають валютних надходжень, регулятором встановлені норми резервування на рівні 50-100% від чистого кредитного ризику (в залежності від ступеня ризикованості позичальника). Хоча на практиці ці вимоги можуть бути нівельовані хорошою заставою (нерухомість та транспорт) з покриттям більше ніж у два рази, аж до зведення розрахункового кредитного ризику відповідно до методики НБУ до нуля ", - розповідає Андрій Черняк, директор департаменту розвитку роздрібного бізнесу СЕБ Банку.
Ще один чинник, який стримуватиме щедрість банкірів, - високі валютні ризики. Після різкої девальвації гривні в 2008 році значна частина виданих в докризовий час валютних кредитів перекочувала до категорії "проблемних". "Вплив валютних ризиків при довгостроковому кредитуванні часто виявляється фактором, який робить неможливим подальше нормальне обслуговування зобов'язань клієнтами. Тому кредитування в інвалюті можна використовувати тільки на незначні терміни (не більше трьох років) і в невеликих обсягах. Можливо, до кінця першого кварталу ми вийдемо з пропозицією валютного кредитування, проте продуктовий ряд буде досить обмеженим", - розповіла директор департаменту роздрібного бізнесу "Ерсте Банк" Тетяна Надточій. З цієї ж причини деякі банки і зовсім мають намір відмовитися від видачі позик у ВКВ.
"Населення має брати кредити в тій валюті, в якій отримує дохід. Валютні ж позики треба дозволити лише для підприємств з валютною виручкою", - заявив Ярослав Колесник, голова правління банку "Форум" Commerzbank Group.
Фінансисти допускають, що теперішнє валютне "перемир'я" триватиме недовго. Законопроект №7351 про захист прав кредиторів і споживачів фінансових послуг, який містить норму, яка назавжди забороняє кредитування фізосіб у валюті, був внесений до парламенту ще наприкінці минулого року. За оцінками експертів, шанси його прийняття досить високі. "Тому, навіть якщо протягом якогось часу валютне кредитування фізосіб і буде дозволено (після 1 січня і до прийняття цього закону), навряд чи банки поспішать його повертати", - прогнозує голова правління OTP Bank Дмитро Зінков.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас