Уряд США навряд чи зможе повернути 50 млрд дол. фіндопомоги GM — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд США навряд чи зможе повернути 50 млрд дол. фіндопомоги GM

Казна та Політика
194
Члени комітету з нагляду Конгресу США (Congressional Oversight Panel) сумніваються, що уряду країни вдасться повернути всі $50 млрд, надані автогіганту General Motors (GM) під час кризи, пише газета The Wall Street Journal.
На думку членів комітету, повністю повернути до бюджету гроші уряду завадить той факт, що міністерство фінансів США поспішило з продажем пакета акцій компанії, що належав йому, в процесі IPO в середині листопада за ціною в $33 за штуку, у той час як для того, щоб вийти на беззбитковий рівень, ціна реалізації акцій мала бути не менше $53 за штуку.
У процесі IPO Мінфін США продав акції на $13,5 млрд, скоротивши свою частку в GM з 61% до 33%. З урахуванням реалізованих після IPO опціонів частка уряду в автоконцерні скоротилася до 26,5%.
Згідно зі звітом комітету, до теперішнього часу міністерству фінансів вдалося повернути близько $23 млрд із коштів, вкладених у порятунок GM, а його рішення про проведення IPO "серйозно знизило" імовірність повернення інвестицій у повному обсязі.
За даними комітету, за все на порятунок GM і Chrysler, а також їх фінансових підрозділів був витрачений $81 млрд бюджетних коштів, і в зараз уряд має повернути ще $51 млрд.
Уряд неодноразово заявляв, що розраховує повернути платникам податків всі кошти, що пішли на порятунок національного автопрому, за рахунок продажів решти пакетів акцій автовиробників.
У 2008 році GM була на межі повного краху і звернулася по екстрену допомогою до уряду, пройшла процедуру банкрутства, однак відродження GM виявилося більш швидким, ніж можна було очікувати. Капіталізація GM тепер перевищує $50 млрд - проти $58 млрд у Ford, який болісніше пережив кризу. General Motors отримав у третьому кварталі прибуток у розмірі $2,16 млрд.
За підсумками торгів у вівторок вартість акцій GM зросла на 0,2% - до $38,71.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас