Банк Англії залишив незмінними ставку і обсяг програми викупу активів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк Англії залишив незмінними ставку і обсяг програми викупу активів

Казна та Політика
131
Банк Англії зберіг базову відсоткову ставку на колишньому рівні - 0,5% річних, що є мінімальним значенням з часу заснування британського ЦБ, повідомило агентство Bloomberg.
Британський ЦБ також не став змінювати обсяг програми викупу активів, залишивши його на рівні 200 млрд фунтів стерлінгів. Обидва рішення співпали з очікуваннями аналітиків.
Економісти відзначають, що Банку Англії стає все важче приймати рішення про збереження ставок на рекордно низьких рівнях, оскільки, з одного боку, темпи зростання економіки Великобританії, очевидно, сповільнюються, а з іншого - інфляція ось вже кілька місяців поспіль перевищує встановлений ЦБ поріг.
Багато експертів застерігають членів Комітету грошово-кредитної політики Банку Англії від надто поспішного прийняття рішення про посилення кредитно-грошової політики, що може бути винесене під тиском з боку політичного керівництва країни.
Консенсус-прогноз аналітиків, опитаних агентством Bloomberg, припускає, що перше підвищення ставок Банку Англії відбудеться не раніше кінця четвертого кварталу цього року.
При цьому, за найоптимістичнішими прогнозами, першого підвищення можна очікувати вже за підсумками засідання 10 березня, в той час як найпесимістичніша оцінка припускає збереження ставки аж до кінця першого кварталу наступного року.
Зростання інфляційного тиску навіть дозволило аналітикам Citigroup, Societe Generale і BNP Paribas скоротити терміни, в які очікується підвищення ставок Банку Англії.
Так, експерти Societe Generale вважають, що ставка буде підвищена на 0,5 відсоткового пункту в серпні, і на аналогічну величину в листопаді, тоді як раніше очікувалося, що ставка залишиться незмінною аж до кінця другого кварталу 2012 року.
Аналітики Citigroup, раніше вважали, що Банк Англії в 2011 році підніме ставку лише одного разу на 0,25 відсоткового пункту, тепер вважають, що таких підвищень буде два.
Економісти BNP Paribas також змістили терміни очікуваного підвищення ставки на 0,25 відсоткового пункту на серпень цього року, тоді як раніше очікувалося, що статус-кво збережеться до другого кварталу 2012 року.
У листопаді споживчі ціни у Великобританії підвищилися на 3,3% з 3,2% у жовтні. При цьому інфляція перевищує 3%-й верхній поріг цільового діапазону вже дев'ять місяців поспіль. На думку головного економіста Асоціації британських торгових палат (British Chambers of Commerce, BCC) Девіда Керна, інфляція "практично неминуче" зросте до 4%. При цьому експерти BCC очікують сповільнення темпів зростання британської економіки з 0,4% у четвертому кварталі до 0,2% у поточному кварталі і до 0,3% у квітні-липні.
"Боріться з інфляцією, але постарайтеся робити це так, щоб не зруйнувати економіку, - радить Д.Керн. - Найголовніше зараз - це переконатися, що, незважаючи на галас навколо необхідності піднімати ставки, кроки не робляться поспішно".
В даний час базова відсоткова ставка у Великобританії перебуває на мінімальному рівні з моменту заснування британського ЦБ понад 300 років тому і становить 0,5% річних. У 2009 році вона зменшувалася тричі (у січні, лютому та березні) - щоразу на 50 базисних пунктів. З жовтня 2008 року Банк Англії зменшив розмір ставки на 4,5 відсоткового пункту.
Для порівняння: ставка в єврозоні в даний час становить 1% і є найвищою серед найбільших світових ЦБ. Федеральна резервна система США утримує ставку в цільовому діапазоні від нуля до 0,25% річних з грудня 2008 року. На початку жовтня 2010 року Банк Японії провів чергове зниження - з 0,1% до діапазону 0-0,1%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас