Європа і США відбирають у банкірів бонуси — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа і США відбирають у банкірів бонуси

Казна та Політика
261
Згідно з новими європейськими правилами, не менше половини преміальних повинні видаватися у вигляді акцій, а не у грошовій формі. У разі ж негативних фінансових результатів бонуси виплачуватися не повинні. Правила передбачають створення незалежних комітетів з оплати праці банкірів і встановлення максимальних рівнів бонусів у вигляді відсотка від базової зарплати. Передбачається, що нові правила повинні утримувати банкірів від прийняття занадто ризикованих рішень у короткостроковій перспективі.
Очікується, що у зв'язку з набранням чинності нових правил можуть бути урізані преміальні банкірів Великобританії. За даними BBC, британський Royal Bank of Scotland в 2011 р. виплатить бонуси на загальну суму 1 млрд. фунтів ($1,54 млрд.), тоді як минулого року він виплатив 1,3 млрд. фунтів. Банк Barclays, виходячи з його результатів за перші дев'ять місяців 2010 р., міг би виписати своїм інвестбанкірам 5-6 млрд. фунтів преміальних, однак заплатить менше. Center for Economics and Business Research прогнозує, що за підсумками 2010 р. преміальні в провідних банках Британії можуть скласти 7 млрд. фунтів проти 7,3 млрд. фунтів, виплачених за підсумками 2009 р.
Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон закликав банки бути більш "соціально відповідальними" і зменшити розмір премій для своїх співробітників, що виплачуються в 2011 р. За його словами, частково націоналізованому банку Royal Bank of Scotland (RBS) варто бути лідером не за розміром виплачуваних бонусів, а навпаки. За обмеження банківських бонусів активно виступає британський міністр у справах бізнесу, ліберал-демократ Вінс Кейбл.
Ще далі в прагненні обмежити бонуси банкірів пішла британська опозиція. Лідер Лейбористської партії Великобританії Ед Мілібенд закликав відновити 50%-вий податок на бонуси, які отримують працівники банківської індустрії, який був введений як тимчасовий кризовий крок у грудні 2009 р. і діяв до квітня 2010 р.
У відповідь на критику марнотратства обмеження на бонуси і преміальні банкірів вводяться не лише в країнах ЄС, а також у Швейцарії. Так, один з найбільших швейцарських банків банк Credit Suisse вимагає від своїх співробітників перераховувати частину бонусів на благодійність у примусовому порядку. Кілька сотень керівників банку в США будуть зобов'язані внести 2,5% своїх бонусів за 2010 р. на благодійні цілі. Таким чином Credit Suisse планує зібрати близько $30 млн. Обов'язкові внески на благодійність будуть стосуватися тільки американського підрозділу з податкових та адміністративних міркувань. Крім того, велика частина премій в Credit Suisse тепер буде видаватися не готівкою, а акціями, частка яких досягне 70%. Це стосується топ-менеджерів.
Ірландія, яка через витрати на порятунок банківського сектору в минулому році опинилася на межі дефолту, також запроваджує суворі обмеження на виплати преміальних у банках. Так, влада Ірландії заблокувала виплату банком Allied Irish Bank бонусів за 2008 р. своїм співробітникам у розмірі EUR40 млн. Банку, на підтримку якого держава витратила EUR3,5 млрд., пригрозили припинити подальшу фінансову допомогу. Міністр фінансів Ірландії Брайан Леніхан запропонував обкласти бонуси ірландських банкірів рекордним податком - зі ставкою 90%.
У США, де також сильна критика стосовно виплати банкірам величезних преміальних, відразу кілька відомств розпочали роботу над новим зводом правил, які регулюватимуть бонуси співробітників великих фінансових компаній. Після їх введення співробітники банків зможуть отримати належні преміальні в повному обсязі лише через кілька років. Виплати преміальних, як і в Європі, будуть здійснюватися не готівкою, а акціями компанії. Передбачається, що розмір банківських бонусів буде в США залежати від фінансових результатів банку за кілька звітних періодів. Так, преміальні співробітників американського банку Morgan Stanley за підсумками 2010 р. можуть бути урізані на 10-25%. До цих заходів керівництво банку вирішило вдатися через падіння доходів деяких напрямків бізнесу.
Зіткнувшись з обмеженнями, європейські банки вирішили змінити співвідношення між зарплатами та преміями. Скорочення премій у Великобританії компенсується значним зростанням зарплат: у деяких випадках платню підняли на 40%. За даними рекрутингової компанії Astbury Marsden, щоб компенсувати втрати у бонусах, оклади лондонських банкірів були збільшені за 2010 р. приблизно на 20%. Банкіри говорять, що якби не втручання уряду, вони заплатили б своїм працівникам значно більше.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас