АУБ: Нововведення НБУ можуть перешкодити створенню зони вільної торгівлі з ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АУБ: Нововведення НБУ можуть перешкодити створенню зони вільної торгівлі з ЄС

Казна та Політика
511
Плановане підвищення вимог до капіталу банків може стати перешкодою на шляху створення зони вільної торгівлі між Україною та Європейським союзом (ЄС), вважають в Асоціації українських банків (АУБ).
"Банківські нововведення (законопроект № 0884 - ред.) можуть стати перешкодою для створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС", - повідомляється на веб-сайті асоціації.
У повідомленні підкреслюється, що цей законопроект передбачає, серед іншого, майже семикратне збільшення мінімальних вимог до капіталу створюваних банків в Україні - з 75 мільйонів гривень до 500 мільйонів гривень. В результаті такого підвищення, за даними АУБ, загальноєвропейські вимоги будуть перевищені майже в 10 разів.
АУБ звернулася до європейського комісара з питань розширення та європейської політики сусідства Штефана Фюле, який перебуває з дводенним візитом в Україні, з проханням прокоментувати норми законопроекту № 0884.
При цьому АУБ відзначає, що встановлені в Україні ще в 2006 році законодавчі вимоги щодо мінімального капіталу створюваних банків у розмірі 10 мільйонів євро вже вдвічі перевищують аналогічні загальноєвропейські вимоги (5 мільйонів євро).
Асоціація також нагадує, що законопроект № 0884 передбачає надання НБУ права самостійно визначати вимоги до капіталу банків: реалізація цієї ініціативи може призвести до підвищення вимог до регулятивного капіталу банків, які вже існують.
"Попередня практика встановлення мінімального розміру регулятивного капіталу для банків показала, що в якості бази для цих вимог Нацбанк України бере визначений законом мінімальний статутний капітал, необхідний для створення банку", - пояснили в АУБ.
За оцінкою Асоціації, у випадку прийняття законопроекту № 0884 в чинній редакції виникне загроза для подальшої діяльності близько 120 з 175 тих комерційних банків в Україні, які нині існують.
Як повідомлялося, Асоціація українських банків виступає проти підняття статутного капіталу для банків до 500 мільйонів гривень.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас