ФРС перерахувала до скарбниці рекордні доходи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРС перерахувала до скарбниці рекордні доходи

Казна та Політика
823
Федеральна резервна система США оголосила, що перерахувала Мінфіну США рекордні 78400 млн доларів за 2010 рік завдяки високого прибутку із вкладів у цінні папери. За підсумками 2009 року скарбниця отримала від центробанку на 31 млрд доларів менше, пише Reuters.
ФРС зазначила, що зростання в 2010 році було пов'язане, насамперед, зі збільшенням відсоткових доходів із придбаних інструментів. Маються на увазі портфелі цінних паперів, що належать центробанку, котрі помітно збільшились внаслідок програм покупки активів з метою стимулювання млявого зростання.
За попередніми неаудованими результатами ФРС, в 2010 році 12 федеральних резервних банків заробили разом 80,9 млрд доларів. З цієї суми 78,4 млрд доларів перераховано Мінфіну. Аудовані результати будуть опубліковані навесні.
Представники центробанку на брифінгу заявили журналістам, що в рамках "стратегії виходу" ФРС на майбутнє передбачає продаж активів, але тільки після того, як економіка зміцниться. До цього моменту може пройти ще якийсь час.
Прибуток до скарбниці ФРС перераховує щорічно, збитків у центробанку не було, проте під час кризи в 2007-2009 роках він прийняв кілька екстрених заходів, в результаті яких, на думку критиків, головний банк країни може залишитися з неякісними активами на балансі. Якщо частину з них ФРС доведеться продати зі збитком, то суму щорічних перерахувань Мінфіну завжди можна зменшити, в той же час для повернення зі скарбниці раніше перерахованих сум не передбачено, пояснили представники центробанку Reuters.
Під час виступу у конгресі в минулу п'ятницю голова ФРС Бен Бернанке ніяк не вказав, що ФРС планує зменшити темпи купівлі облігацій, але не було в його словах і натяків на те, що програму обсягом 600 млрд доларів передбачається продовжити після закінчення у червні її встановленого терміну.
У той час як ФРС доходить майже до межі своїх можливостей у монетарній політиці, виникають сумніви, наскільки важко буде в потрібний час вилучити трильйони доларів, закачаних в рамках стимулюючих програм. І хоча цей день ще дуже далеко, деякі аналітики вже розмірковують: чи може найвпливовіший центробанк світу опинитися неплатоспроможним? Відповідь негативна, пише Reuters.
Будучи головним монетарним органом, центробанк є господарем друкарського верстата і в буквальному сенсі може створювати гроші за власним бажанням. Так і було зроблено, коли ФРС купила на 2 трлн доларів іпотечних та казначейських зобов'язань, щоб знизити вартість запозичень на ринку і підтримати економіку.
Така екстраординарна політика принесла рекордні прибутки в 2010 році, але перевантажений баланс загрожує ФРС високими ризиками збитків.
На запитання про потенційні збитки Бернанке в п'ятницю відповів, що ризики мінімальні. Перевищення зобов'язань над активами на балансі ФРС було б можливим тільки за умови підвищення процентних ставок у контексті бурхливого розвитку економіки, вважає Бернанке.
"У рамках сценарію, коли короткострокові відсоткові ставки істотно зростають, можлива така ситуація, що в якийсь період ми кілька років не будемо переводити Мінфіну ніяких доходів. Такий, я думаю, песимістичний сценарій", - передає думку Бернанке Reuters.
Але багато експертів побоюються, що нестандартна політика ФРС і ризик збитків із кредитних інструментів можуть означати, що Мінфіну, можливо, доведеться "рекапіталізувати" центробанк, інакше кажучи, рятувати.
На думку Варадараджана Чарі, економіста з Університету Міннесоти і радника ФРБ в Міннеаполісі, в період "виходу" із монетарної політики стимулювання ФРС у якийсь момент може виявитися неплатоспроможною - у всякому разі, на папері. На його думку, найбільш очевидна стратегія виходу полягає в тому, щоб із початком зростання інфляції згорнути політику купівлі активів і перейти у зворотний режим (почати їх продавати). Для ФРС це може загрожувати значними бухгалтерськими збитками.
ФРС зараз володіє держоблігаціями США на суму трохи більше 1 трлн доларів, пише оглядач Reuters. Якщо інфляція зросте на кілька відсоткових пунктів, вартість цих вкладень знизиться приблизно на 10% і ФРС втратить 100 млрд доларів, коментує Чарi.
"Я впевнений, що це може мати негативні політичні наслідки, але не економічні. Оскільки (ФРС) може друкувати гроші, (неплатоспроможність) не має ніякого значення", - говорить Чарi.
За підрахунками аналітика Reuters Insider, середня дюрація (середньозважений термін погашення) за належить ФРС портфелю облігацій становить трохи менше 5 років, кожне підвищення на 1 відсотковий пункт прибутковості 5-6-річних казначейських інструментів буде обертатися збитком близько 65 млн доларів.
Тільки за паперами, купленим за період з 12 листопада по кінець минулого тижня в рамках чергового раунду так званого кількісного пом'якшення, потенційні втрати ФРС оцінюються у 2,3 млрд доларів, пише оглядач Reuters.
Значні ризики несе в собі і портфель інвестиційних інструментів, придбаних у зв'язку з участю в покупці Bear Stearns інвестбанком J. P. Morgan Chase і порятунком страхової компанії AIG. Щоправда, ці інвестиції складають відносно невелику частку в загальному обсязі активів.
Головний економіст JP Morgan і колишній співробітник ФРБ в Нью-Йорку Майкл Фероль не думає, що головним напрямком тактики виходу буде продаж активів. Бернанке вважає, що найефективнішим способом згортання стимулюючих факторів може бути підвищення відсоткових ставок по банківських резервах. Але й тут є свої труднощі. Проблема полягає у принципах функціонування інструментів з фіксованим доходом. За визначенням, коли прибутковість й інфляція зростають, ціна облігацій падає. Це означає, що в міру відновлення економіки та посилення інфляції ФРС буде підвищувати ставки, що призведе до падіння вартості її величезного портфеля облігацій.
Як би там не було, більшість представників ФРС найбільше турбує загроза того, що економічне зростання буде дуже слабким для створення необхідних робочих місць і боротьби із величезним безробіттям. Деякі економісти погоджуються, що потенційні витрати для платників податків у зв'язку з політикою ФРС набагато менші, ніж можливі втрати у разі затяжної стагнації, що цілком реальна без попереджувальних заходів влади.
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас