Португалія в небезпечній зоні після зростання прибутковості держоблігацій до 7% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Португалія в небезпечній зоні після зростання прибутковості держоблігацій до 7%

Казна та Політика
356
Інвестори продовжують перевіряти на міцність периферійні країни Євросоюзу, перш за все Португалію, яка в середу проводить перший в 2011 році великий аукціон з розміщення держоблігацій.
Прибутковість 10-річних португальських паперів, після стабілізації ситуації в кінці грудня, знову зростає і перевищила минулої п'ятниці 7%, підштовхуючи країну до небезпечної зони.
Португальський прем'єр-міністр Жозе Сократіш у вихідні знову спростував чутки, що країна має намір звернутися по фінансову допомогу до Євросоюзу, після того як німецький журнал Spiegel повідомив, що Франція і Німеччина, враховуючи продовження зростання вартості запозичень для Португалії, домагаються від країни саме такого кроку.
Сократіш сказав у цьому зв'язку, що країна успішно реалізує заходи зі скорочення бюджетного дефіциту (він мав скоротитися в минулому році до 7,3% ВВП з 9,3% ВВП в 2009 році) і це дозволить їй повернути довіру ринку.
The Wall Street Journal повідомила в понеділок з посиланням на свої джерела, що поки дискусії навколо необхідності допомоги Португалії не досягли в ЄС тієї інтенсивності, як це було перед виділенням коштів для порятунку Греції і потім Ірландії. У той же час ця газета також підтверджує, що Берлін і Париж вже кілька тижнів переконують Лісабон офіційно звернутися по допомогу Брюсселя.
Аукціон в середу стане показником того, чи здатна Португалія продовжувати залучати запозичення з ринку за розумною ціною.
Європейські міністри фінансів проводять наступну зустріч 17 січня, до цього часу стане ясно, який рівень попиту на португальські борги.
Згідно з правилами, затвердженими ЄС у минулому році, кошти з European Financial Stability Facility можуть бути надані в разі офіційного звернення країни по допомогу. Однак приклад Ірландії показав, що країни до останнього хочуть уникнути цього принизливого для них кроку.
Португалія повинна буде рефінансувати в квітні-червні борги майже на 10 млрд євро. У п'ятницю, за даними Financial Times, Європейському центральному банку довелося втрутитися і почати купівлю португальських облігацій, щоб зупинити їх подальший розпродаж.
Європейські лідери бояться, що боргова криза може перекинутися тепер також на Іспанію, яка є 4-ю за величиною економікою єврозони, і Бельгію, паралізовану політичною кризою і має держборг на рівні 100% ВВП. Зростає прибутковість і по італійських боргах.
Нова хвиля боргової кризи б'є також по акціях європейських банків, оскільки фінансові інститути можуть найбільшою мірою постраждати від зниження цін держоблігацій країн єврозони.
Курс євро впав до долара в перший тиждень січня на 3,6%, нижче $1,30, через боргові проблеми Європи.
Раніше аналітики HSBC вважали, що в тому випадку, якщо Португалія звернеться до Євросоюзу по допомогу, їй знадобиться отримати 51,5 млрд євро протягом трьох років, щоб покрити прогнозований дефіцит бюджету і виконати наявні боргові зобов'язання.
Згідно з офіційними оцінками, темпи зростання ВВП Португалії склали 1,3-1,4% у минулому році.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас