Португалію підштовхують прийняти фінансову допомогу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Португалію підштовхують прийняти фінансову допомогу

Казна та Політика
401
Німеччина, Франція та інші країни єврозони чинять все більше тиснуть на Португалію з метою змусити Лісабон погодитись на антикризову допомогу з боку Міжнародного валютного фонду (МВФ) і Євросоюзу і таким чином зупинити поширення боргової кризи єврозони. Про це агентству Reuters повідомили високопоставлені джерела у єврозоні.
Попередні переговори про можливість Португалії прийняти "рятівну" допомогу Європи, якщо їй стане дуже важко обслуговувати борги, тривають ще з липня, сказав один із співрозмовників агентства. Офіційні переговори не почалися і до сьогодні, але напруженість з цього питання зростає у Єврогрупі, яка об'єднує фінансових міністрів країн єврозони.
"Франція і Німеччина в рамках Єврогрупи дали зрозуміти, що Португалія повинна звернутися за допомогою раніше, а не пізніше", - сказав високопоставлений чиновник ЄС. Фінляндія і Нідерланди висловили аналогічні думки, додав він.
Другой співрозмовник агентства так відповів на прохання оцінити розмір можливої допомоги для Португалії: "Більше 50 млрд і менше 100 млрд євро. Швидше, від 60 до 80 млрд євро. Але це не точно, тому що ми не знаємо реальних потреб банківського сектора Португалії".
Разом з тим раніше сьогодні офіційний представник португальського уряду спростував повідомлення німецької газети Der Spiegel про те, що Берлін і Париж тиснуть на Лісабон, намагаючись переконати його узяти допомогу МВФ та ЄС. Чиновник назвав публікацію "брехнею", а інформацію в ній - необгрунтованою. Офіційно відхрестився від чуток і Мінфін ФРН.
Реакція уряду на статтю Der Spiegel повністю повторює історію, яку можна було спостерігати більше місяця тому. 26 листопада газета The Financial Times Deutschland повідомила без посилань на джерела, що Європейський центральний банк і більшість країн єврозони вимагають від Португалії послідувати прикладу Ірландії і офіційно звернутися за допомогою до Євросоюзу. Того ж дня інформація була спростована на офіційному рівні. Керівництво Португалії неодноразово заявляло, що країна впорається з фінансовою і бюджетною кризою самостійно.
Попри це економісти передрікають Португалії і сусідній з нею Іспанії фінансові негаразди, подібні до тих, що змусили Грецію та Ірландію звернутись за міжнародною допомогою. Оглядачі іспанської газети El Pais зарахували Португалію до "четвірки неуспішних учнів Європи".
Зазначимо, в листопаді минулого року міністр юстиції Ірландії Дермот Ахерн заявив про тиск з боку ЄЦБ на керівництво країни з метою змусити її звернутися за міжнародною допомогою. "Зрозуміло, люди за межами Ірландії намагалися змусити нас, як суверенну державу, подати заявку (на отримання допомоги), здатися, перш ніж уряд міг обговорити це. Якщо ви помітили, вони роблять те ж саме з Португалією", - зазначив Ахерн.
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас