Мільйони на облаштування кордону з РФ витрачені марно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мільйони на облаштування кордону з РФ витрачені марно

Казна та Політика
522
В Україні з 40 пунктів пропуску через державний кордон з Росією, розташованих на території Харківської та Сумської областей, в даний час немає жодного, який би відповідав сучасним вимогам щодо облаштування прикордонного та митного контролю, зв'язку та розміщувався б у належних приміщеннях. Про це йдеться в звіті Рахункової палати за результатами аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених у 2008 році - І півріччі 2010 року, повідомила прес-служба відомства.
Колегія Рахункової палати, заслухавши звіт, зробила висновок, що "витрачено мільйони гривень, але очікуваних змін досі нема".
Так, відповідно до прес-релізу, територіальні органи митної та прикордонної служби отримали в зазначений період на реконструкцію приміщень, придбання сучасних засобів контролю 48 млн грн з держбюджету, понад 30 млн грн - від міжнародних організацій. Ще понад 47 млн грн на вказані цілі було використано Державною адміністрацією залізничного транспорту ("Укрзалізниця") та Державною службою автомобільних доріг ("Укравтодор").
Разом з тим, вказує Рахункова палата, це не сприяло "істотному поліпшенню пропускних пунктів, а значить, і здатності забезпечувати законний і оперативний перехід через державний кордон".
Рахункова палата відзначає, що фактично жоден з пунктів пропуску Харківської та Сумської областей не здатний забезпечити стабільний, якісний і ефективний прикордонний та митний контроль з урахуванням вимог міжнародних конвенцій, ратифікованих Україною в 2003-му і 2006 роках.
Колегія Рахункової палати наголосила, що необлаштованість пунктів пропуску на українсько-російському кордоні в Харківській і Сумській областях негативно позначається на якості проведення прикордонного та митного контролю, що призводить до фінансових втрат держави.
"У тому, що рівень надходжень до бюджету від сплати митних платежів у 2009 р. знизився в порівнянні з 2008 р. на 13,1%, є негативна складова територіальних органів митної і прикордонної служб, які не забезпечують належних умов для роботи пропускних пунктів", - наголошується в прес-релізі.
"Сьогодні з такими пропускними пунктами на кордоні не варто і говорити про інтеграцію України в європейську та світову економіку", - заявив глава Рахункової палати Валентин Симоненко.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас