ЄС просять не давати візи українським чиновникам, які "проштрафились" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС просять не давати візи українським чиновникам, які "проштрафились"

Казна та Політика
716
Вінницька правозахисна група просить уряди країн Євросоюзу обмежити можливість подорожувати до країн ЄС українським чиновникам та співробітникам правоохоронних органів, причетним до переслідувань правозахисників.
Аналогічні заходи правозахисники просять застосувати і відносно тих, хто причетний до утисків вільної преси і свободи слова, хто причетний до переслідування переслідування біженців і шукачів притулку і до сприяння нелегальній міграції через територію України.
Про це Вінницька правозахисна група повідомляє у понеділок, зазначаючи, що 10 січня її координатор Дмитро Гройсман на запрошення делегації Євросоюзу в Україні візьме участь у роботі круглого столу, присвяченого ситуації із правами людини і свободою ЗМІ в Україні. Цей захід стане частиною візиту до України комісара ЄС із питань розширення і сусідства Штефана Фюле.
Вінницька правозахисна група відзначає "повну відсутність системних поліпшень" у сфері дотримання прав людини і свободи ЗМІ в Україні "за період, протягом якого нова влада управляє державою".
"До традиційних проблем жорстокості і корумпованості міліції, відсутності доступу до ефективного і справедливого правосуддя і до безкоштовної правової допомоги, до протиправних обмежень права на захист у кримінальному судочинстві, нова влада додала і свої "фірмові блюда" - грубі переслідування правозахисників, відновлення методів "каральної психіатрії", різке посилення незаконних обмежень свободи мирних зборів, системні утиски електронних ЗМІ, що поширюють інформацію, яка не влаштовує, бентежить або дратує владу", - говориться у заяві групи.
"Негатив від діяльності нової влади у сфері прав людини значно перевищує деякі позитивні зрушення.", - додає ВПГ, констатуючи: "Критика дій і навіть злочинів представників нової влади сприймається вороже і викликає тиск і репресії".
Правозахисники зазначають, що "почастішали випадки переслідувань журналістів, пов'язані із виконанням їх професійних обов'язків", не притягнені до відповідальності замовники вбивства журналіста Георгія Гонгадзе, виконавці і замовники вбивства Василя Климентьєва, блокуються можливості мовлення "5 каналу" TVi і т.ін.
"Вперше в історії України влада використовує ганебні методи каральної психіатрії для боротьби з суспільними активістами і правозахисниками. Так у Вінниці прокуратура області намагається зачинити у психіатричній лікарні абсолютно здорову людину - профспілкового діяча і правозахисника Андрія Бондаренка, який відстоює права людей на виплати заробітної плати і захищає інші трудові права", - заявляє ВПГ.
"Ми просимо Євросоюз і Раду Європи підготувати спільну доповідь про стан дотримання прав людини в Україні, скласти й оприлюднити список чиновників і співробітників правоохоронних органів, причетних до порушень прав людини, утисків правозахисників, журналістів і громадських активістів, переслідувань біженців і шукачів притулку", - просить Вінницька правозахисна група.
"Ми просимо країни Євросоюзу, перш за все ті, які здійснюють спільну візову політику в рамках Шенгенської угоди, - обмежити можливості в'їзду до Євросоюзу вказаної групи осіб, тим самим підтвердивши визнання принципів загальності, універсальності і неподільності прав людини і прихильності принципу міжнародної солідарності за їх дотримання", - закликає ВПГ
За матеріалами:
Українська правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас