Цього року СІЗО стане "біло-блакитним" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Цього року СІЗО стане "біло-блакитним"

Казна та Політика
5218
За минулі дев'ять днів нового 2011 року в країні нічого екстраординарного не сталося. Навіть не було традиційної для цього періоду газової метушні з Росією. Хоча, може, за винятком того, що вперше за кілька років 4-6 січня були робочими. Ну, не дає спокою прем'єру Миколі Азарову те, що народ в тривалому"загулі". Тільки не зрозуміло, яким є ККД працівників, яких витягли з-за святкового столу... Була й трагедія - вбивство одеського бізнесмена та політика Олександра Коробчинського.
Але головною подією, на думку експертів, став тимчасовий перепочинок для Юлії Тимошенко. Її "посадки" очікували під новорічну ялинку, натякаючи, що такий єзуїтський "подарунок" цілком можливий. Адже "пов'язали" ж екс-заступника міністра юстиції Корнійчука незважаючи на його сімейні проблеми. Але, як бачимо, і в Адміністрації Президента, і в Генпрокуратурі, працюють виключно "добрі самаритяни"... На відміну від Луценка, якому знайомитися зі своїми "подвигами" на міністерській посаді доведеться в СІЗО, Тимошенко поки буде читати томи своєї справи вдома. І при цьому чомусь періодично відвідувати слідчого.
До речі, про ситуацію, що склалася навколо візитів Тимошенко до прокуратури. Між екс-прем'єром та цим слідчим органом вже складається традиція спілкування через ЗМІ. Ну, з Юлією Володимирівною зрозуміло, для неї кожен вихід в люди (чи то пак на камери) зараз - свято, тому вона може розповідати усілякі пристрасті. А ось поведінка представників прокуратури, на жаль, не завжди виглядає осмисленою.
Наприклад, 5 січня "важняки" з Генпрокуратури провели прес-конференцію, на якій пояснили, що ГПУ готова навіть відпустити ЮВТ до Бельгії для зустрічі з генсеком Європейської народної партії Антоніо Лопесом-Істурісом, якщо обвинувачена клопотатиме вмотивовано (а раптом візьме й попросить, що тоді?). А ще, оскільки Тимошенко не порушує підписку про невиїзд, заарештовувати її нема за що.
Не зменшуючи чеснот працівників Головного управління з розслідування особливо важливих справ Генпрокуратури, варто відзначити, що проводити зустрічі з пресою - не їх професійна справа. Якщо головні спікери Генпрокуратури десь катаються на лижах або санчатах, то абсолютно не потрібно затикати інформаційні "дірки" своїми підлеглими. Хоча, виходячи з останньої заяви ГПУ зі звинуваченнями на адресу Тимошенко, стосунки прокуратури з екс-прем'єром більше нагадують дитячий садок: "Тату, а вона ще й дражниться".
Зрозуміло, що коли Тимошенко не посадили, існують якісь домовленості. Або всередині влади, або між екс-прем'єром та владою, або ... спільна "всесвітня змова". Юристи стверджують, що справа з пенсіями з "кіотських" грошей є наперед програшною для тих, хто затіяв це розслідування: якщо справа таки дійде до суду, то там вона має високий шанс "лопнути". Тобто, тупо посадити Тимошенко поки не виходить, треба "рити" глибше (що, до речі, слідчі й роблять, розшукуючи "свідків", котрі бачили "Юлині" швидкі допомоги). Хоча, як із сумом сказала одна начитана мітингувальниця під прокуратурою: "Юльку посадять. Бачили, американці Януковичу вже уран постачають".
Можна припустити, що від просування розслідування "справи Тимошенко" (точніше, справ, оскільки сьогоднішньою навряд чи все обмежиться) насправді залежить багато чого (наприклад, чи будуть парламентські вибори цього року). Якщо метою всього цього "криміналу", як вважають у БЮТ, є, в кращому випадку, багатомісячна і виснажлива судова тяганина, в гіршому - умовний термін для екс-прем'єра, щоб вона не могла балотуватися в депутати, то це більше скидається на банальну помсту одній людині.
По-перше, з Тимошенко та членами її команди, як свідчить історія, завжди можна домовитися. Торг у даному випадку був би більш доречний, ніж юридично сумнівні спроби посадити "леді Ю" до в'язниці. По-друге, в нашій країні будь-які судимості, коли є бажання, перетворюються на несудимість (буває й двічі) та навіть дуже позитивно впливають на політичну кар'єру. Навіщо своїми руками створювати мученицю - незрозуміло.
Тому, можна погодитися з експертами, які вважають, що, сказавши в "справі Тимошенко" "А", ініціатори її "цькування" не можуть тепер знайти адекватного звучання "Б": посадити, залишити в спокої, виштовхнути в еміграцію... Будь-який варіант для Януковича поганий, тому що несе цілу низку ризиків. Окрім одного - почати брати за "жабра" своїх. Щоб на справді показувати послідовність влади, знаходячи цапів-відбувайлів за "покращення" життя вже сьогодні. Отже, цілком можливо, що в тих опозиціонерів, які сидять зараз (і тих, хто буде сидіти в найближчій перспективі) вже навесні можуть з'явитися наразі впливові "біло-блакитні" співкамерники.
Василь Ємельянов
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас