Литвицький: Україні необхідно у 2011 році зберегти низхідний тренд інфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвицький: Україні необхідно у 2011 році зберегти низхідний тренд інфляції

Казна та Політика
265
Україні вдалось у 2010 році втретє у своїй історії досягти однозначної інфляції, і тепер завданням на 2011 рік є подальше її зниження, заявив керівник групи радників глави Національного банку України Валерій Литвицький.
"Ця подія очікувана: востаннє однозначна інфляція була в Україні 7 років тому - в 2003 році, коли вона склала 8,2% і поєднувалася майже із 9% зростанням. Тепер потрібно подбати, аби утримати цей низхідний тренд", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".
Литвицький уточнив, що доки рекорд утримує 2001 рік, коли інфляція склала 6,1%, нагадавши, що в 2002 році в країні була зафіксована дефляція.
Радник глави НБУ підкреслив, що купівельна спроможність гривні в 2010 р., отримала імпульс як з боку товарної пропозиції, що зросла, так і з боку цін, зростання яких виявилося нижче закладеного до бюджету прогнозу (9,1% проти 13,1%).
За його словами, потрібно мобілізувати зусилля для того, щоб і в 2011 році інфляція не перевершила прогнозний показник держбюджету (8,9%).
Литвицький зазначив, що показовим буде перший квартал нового року - традиційно важкий за динамікою цін період. Радник глави НБУ вказав, що цього року інерційна складова буде меншою, ніж у минулому: 1,6% проти 3,6%. Він вважає, що необхідно приділити особливу увагу політиці адміністративних цін та акцизній політиці, зокрема, у зв'язку з підвищенням із 1 січня акцизів на нафтопродукти.
Керівник групи радників глави НБУ також підкреслив важливість збереження і зміцнення досягнутої в 2010 році тенденції із одночасного уповільнення інфляції і прискорення зростання економіки.
За його словами, стабільний курс гривні, хороша динаміка її реального ефективного обмінного курсу сприяли досягненню позитивного результату в 2010 році, і курсовий старт нового року також вселяє оптимізм.
Говорячи про прискорення інфляції в грудні минулого року до 0,8% з 0,3% в листопаді, Литвицький зазначив, що, в основному, її причини мають сезонне походження: традиційне подорожчання продовольства під впливом зростання попиту. Хоча груднева інфляція 2010 року виявилася удвічі нижчою середньої для цього місяця, додав радник глави НБУ.
В той же час він звернув увагу на істотне зростання цін на бензин, позитивно оцінивши рішення Антимонопольного комітету про порушення розслідування на цьому ринку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас