Інфляція-2010: вперше за 7 років річні ціни зросли до 10%. Нас врятували сало та яйця — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція-2010: вперше за 7 років річні ціни зросли до 10%. Нас врятували сало та яйця

Казна та Політика
5018
Держкомстатистики підрахував інфляцію за минулий рік. Виявилось, що попри паніку, яка створюється раз у раз виробниками і деякими політиками - то гречану, то сирно-масляну, то картопляну, - ціни зросли за цей рік набагато менше, ніж в 2009 р. - в середньому на 9,1%. Більш того, така інфляція, як у 2010 р. - менше 10% - була за всю історію незалежності України лише тричі - в 2001-2003 роках (тоді прем'єрами були Анатолій Кінах і Віктор Янукович). Всі інші роки ціни зростали істотніше.
В грудні ціни зросли на 0,8% - це більше, ніж у листопаді - тоді було 0,3%. Але як для "святкового" грудня, це не багато, вважають експерти, адже зазвичай інфляція в останній місяць року перевищує 1%.
"Низька інфляція у листопаді і грудні вийшла через те, що менше, ніж зазвичай, зростали ціни на продукти харчування, а під впливом адмінзаходів (заяви Кабміну, порушення справ Антимонопольним комітетом) вони навіть знизилися, наприклад, на молоко, сметану, сири, хоча за підсумками року ці товари все одно серед лідерів - зростання цін на них удвічі і більше перевищило інфляцію, - говорить аналітик інвесткомпанії Astrum Олексій Блінов. - Алкоголь і тютюн (+22%) подорожчали через збільшення акцизів".
Експерт МЦПД Олександр Жолудь стверджує, що яйця подешевшали через надвиробництво, а оскільки цей продукт довго не зберігається - довелося знижувати ціни, аби швидше розпродати, а тваринні жири - через зростання імпорту дешевого польського сала (переважно воно йде на ковбасу). Що стосується промтоварів і послуг, то ціни на більшість з них зросли менше середньої інфляції - на 2-6%. Серйозно, в 1,5 рази, подорожчав лише газ (ціну якого штучно стримував колишій уряд у зв'язку з виборами), услід за газом дала зростання "комуналка" (гаряча вода і тепло подорожчали на 13,8%). "Бензин виріс на гривню і більше через світове подорожчання нафти. Нарешті, підвищення вартості освіти (10,3%), це на 1% більше, ніж річна інфляція, причому найдорожча - вища освіта - зросла на 8,8%. Як бачимо, значна частина інфляції у нас "імпортна" - це енергоносії, що подорожчали", - стверджує Жолудь.
На думку експертів, інфляція в 2011-м буде двозначною, але їх думки розділилися: Жолудь говорить про 10% і менше, а Блінов - про цілих 15%! За його прогнозами, прискориться зростання виробництва, зарплат, значно зросте рівень споживання, і тоді ціни підуть вгору. Але 15% інфляції-2011 будуть майже компенсовані підвищенням зарплат. Як стверджує Жолудь, частина продуктів подорожчає навіть трохи менше, ніж рівень інфляції, перш за все це стосується молока і сирів (мовляв, всі підвищення цін були у 2010р.) і м'яса.
Регульована місцевою владою ціна хліба соцсортів (чорний і білий типу батон) також залишиться на нинішньому рівні, а ось інший хліб може дорожчати. По гаманцю можуть ударити ціни на газ і "комуналку", вважають і Блінов, і Жолудь: аби регулярно отримувати транші кредиту від МВФ, наш уряд зобов'язаний за 2011 рік подвоїти вартість газу. Це може бути з 1 квітня і з 1 серпня, коли закінчиться опалювальний сезон. Подорожчає горючка, а отже і проїзд на транспорті (ймовірно, на 10-15%), і в поїздах - перш за все через зростання зарплат. Висновок такий: можлива економія на продуктах і збільшення витрат на квартплату і проїзд.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас