Нас знов пошили в дурні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нас знов пошили в дурні

Казна та Політика
6465
З 1 лютого у платіжках за квартиру "намалюють" нові цифри майже за всі комунальні послуги. Такий новорічний "подарунок" киянам практично потайки зробила міська влада столиці.
Напередодні Нового року, нікого не попереджаючи, КМДА видала розпорядження про підвищення майже в два рази плати за утримання прибудинкових територій, вивезення сміття, прибирання та освітлення під'їздів, обслуговування ліфтів, диспетчерського зв'язку, тобто за ті послуги, які входять в поняття "квартплата".
Якщо про підвищення тарифів на опалення на 30-35%, яке по Україні набирає чинності з 1 січня, а в столиці - з 1 лютого, заговорили ще місяць тому, назвавши причини, розрахунки і очікуваний ефект, то розпорядження, за яким з нашої кишені будуть витрушувати вдвоє більше коштів, столична влада підмахнула під шумок новорічних застіль. Причому пояснювати, за що кияни повинні платити, ніхто не поспішає.
"Встановити тарифи на утримання будинків і прибудинкових територій, які надаються окремо по кожному будинку для розрахунків зі споживачами, з метою забезпечення їх належного рівня, санітарно-гігієнічного, протипожежного, технічного стану і відшкодування витрат" - ось все, що сказано в розпорядженні КМДА від 29 грудня 2010 року. Розрахунки, як завжди, не наведено, але в середньому квартплата подорожчає вдвічі, в залежності від величини прибудинкової території, наявності лічильників, кількості послуг, які надаватиме жек.
Питання про їх якість, як і раніше, залишається відкритим. Воно, за спостереженнями киян, анітрохи не поліпшилося після попереднього підвищення тарифів. Цілком можливо, тому, що люди у нас - інертні і відстоювати свої права не навчилися. Ось, наприклад, за розпорядженням Кабміну, "У випадку ненадання якісних послуг, зокрема відхилення їх кількісних і якісних показників, виконавець здійснює перерахунок".
Але мало хто знає, що:
1. Передбачено зниження на 3,3% місячної плати за кожну добу відхилення при включенні опалення на початку опалювального сезону. Згадаймо, скільком будинкам опалення щорічно включають із запізненням.
2. На 5% - за кожний градус відхилення від 18 до 12 градусів у житлових приміщеннях. Аналогічно, поки одні мерзнуть, інші відчувають себе, як у тропіках.
3. На 10% - якщо температура гарячої води від 45 до 49 градусів. Така температура в більшості жителів верхніх поверхів багатоповерхівок.
4. На 30% - якщо температура води нижче 40 градусів. Теж часте явище.
Втім, і ті, хто знає, не поспішають користуватися цим положенням, клопоту багато, а користі в результаті майже ніякої.
Особистий досвід
- Одного разу, не витримавши холоду в квартирі, запросили комісію з жеку, щоб зафіксували цей факт, - розповідає мешканка 6-го під'їзду будинку по пр. Правди, 33, Зоя Войналович. - Місяць пішов тільки на те, щоб додзвонитися до ЖЕКу і змусити комісію з'явитися в квартирі. Нарешті прийшли - з величезним градусником. Клали його на ледь теплі батареї, носили по кімнатах. Показував 15-17 градусів. Ще через місяць переговорів зробили перерахунок... за один місяць, хоча плата за опалення "розбивається" на цілий рік. У наступному місяці сказали, що треба буде знову викликати комісію, заміряти температуру і заново складати акт. Більше нервів, ніж економії.
"Якби ввели те, що нарахували жеки, було б ще більше"
Олександр Мазурчак, перший заступник голови КМДА
- Чому розпорядження про підвищення не лише вартості опалення з'явилося перед Новим роком без попереднього "озвучування планів"?
Розпорядження не раптове. Навесні та влітку у всіх будинках пройшли громадські слухання, які проводили жеки по кожному будинку, коли жителі вирішували, за які послуги вони згодні платити, а від яких відмовлятимуться. Решту часу працювали над їх результатами, вивчали розрахунки. До кінця року зробили останні перерахунки, навіть зменшивши тарифну плату до мінімальних можливостей. Крім того, в бюджеті на наступний рік не закладена компенсація по різниці тарифів, і це теж стало причиною того, що ми змушені вводити новий тариф з 1 лютого.
- Як вплинули громадські слухання на вартість квартплати?
- Завдяки їм і нашим перерахункам тариф був зменшений майже вдвічі в порівнянні з тими розрахунками, що надавали жеки. Також, щоб зменшити фінансове навантаження, ми вводимо 10% знижки для тих, хто платить вчасно. Вона почне діяти в той же день, коли почне працювати новий тариф.
- Буде ще підвищення?
- Ні. Далі ми будемо відпрацьовувати всередині кожного тарифу і всередині жеків менеджмент управління, щоб цього тарифу було достатньо для того, щоб виконувати всі послуги, які передбачені постановою Кабінету міністрів №529 "Про порядок формування тарифів на послуги з утримання будинків і прибудинкових територій" та забезпечувати їх відповідну якість.
Ми запитали: "Яку частину свого доходу ви зараз витрачаєте на комуналку?"
У багатьох сімей квартплата відніме третину сімейного бюджету, а якщо додати гроші на найнеобхідніше - на їжу, то залишаються зовсім копійки. Люди вже замислюються, на чому будуть економити.
"6%"
Вадим Толстих, маркетолог
- На сім'ю з трьох осіб заробляємо приблизно 4 тис. грн на місяць. Платіжка останній раз прийшла на 250 грн. На їжу, якщо без витребеньок, омарів-кальмарів, йде не менше двох тисяч. Решта - на одяг і на погуляти. Думаю, будемо обмежувати себе в походах в ресторан або кафе, одного-двох разів на місяць цілком достатньо. Може, кину палити - тільки на сигарети витрачаю в місяць понад 300 гривень.
"13,6%"
Олена Коляда, прибиральниця
- За місяць сімейний дохід (на чотирьох осіб) - близько 3300 грн. За квартиру платимо 450 грн, на їжу йде мінімум 2500 грн. Страшно уявити, що буде після подорожчання послуг ЖКГ. Почнемо економити на одягу, із звичайного магазину перейдемо на секонд-хенд. А економити вже почала з себе - на роботу і з роботи йду дві зупинки пішки.
"33%"
Алевтина Петлюк, домогосподарка
- Я зараз перебуваю в декреті. Чоловік заробляє на місяць півтори тисячі гривень. Півтисячі ми віддаємо за комунальні послуги, антену, телефон. Решту витрачаємо на їжу. Нам і так нічого не залишається, а з подорожчанням квартплати навіть не знаю, як ми зможемо осилити нові тарифи. Подумаємо, від чого відмовимося. Можливо, від антени - це 130 грн на місяць. Можливо, від інтернету.
До влади у нас залишається ще чимало питань
1. На що будуть витрачені додаткові кошти, отримані від квартплати?
2. Хто понесе особисту відповідальність, якщо якість послуг не покращиться і кияни знову будуть сидіти з поламаними ліфтами, холодними батареями та неприбраними дворами тощо?
Олена Маковець, Дмитро Дерій
За матеріалами:
Газета по-києвські
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас