США вимагає від Twitter дані про всіх людей, пов'язаних з Wikileaks — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США вимагає від Twitter дані про всіх людей, пов'язаних з Wikileaks

Казна та Політика
443
Міністерство юстиції США домоглося постанови суду, що зобов'язує сервіс мікроблогів Twitter передати владі всі наявні дані про людей, пов'язаних з сайтом Wikileaks.
Як випливає з документів федерального окружного суду в штаті Вірджинія, уряд запитує у Twitter користувацькі імена, адреси, журнали підключень, номери телефонів і реквізити платежів для деяких активістів, у тому числі засновника Wikileaks Джуліана Ассанджа і депутата парламенту Ісландії Біргітту Йонсдоттір.
Уряд США був дуже роздратований витоками сотень тисяч секретних документів, що потрапили в розпорядження Wikileaks, в тому числі дипломатичного листування.
Представники адміністрації говорили, що вони постараються знайти законні підстави для притягнення Ассанджа до відповідальності.
За останньою інформацією, мін'юст США розглядає можливість залучити Ассанджа як спільника рядового Бредлі Меннінга, який служив у військовій розвідці.
Меннінга називали головним джерелом витоку всіх конфіденційних документів, що потрапили на Wikileaks. В даний час він заарештований і очікує військового трибуналу, йому загрожує до 52 років в'язниці.
Як випливає з постанови федерального суду Східного округу Вірджинії від 14 грудня 2010 року, прокуратура представила судді докази того, що Twitter має інформацію, "має відношення і представляє інтерес для кримінального розслідування".
Початкова постанова зобов'язувала сервіс, що базується в Сан-Франциско, відповісти на запит у триденний термін і при цьому не розголошувати зміст запиту і навіть сам факт наявності розслідування.
Проте в середу суд звільнив Twitter від вимоги про нерозголошення цієї інформації і дозволив компанії оповістити своїх клієнтів про запит, що надійшов.
У суботу про вимоги американської влади написала ісландський парламентарій Біргітта Йонсдоттір у своєму мікроблогу. Крім неї, мін'юст вимагає дані на Ассанджа, Меннінга, голландського хакера Ропа Гонггрейпа і американського програміста Джейкоба Епплбаума. Останні двоє в минулому співпрацювали з Wikileaks.
Влада вимагає видати їхні адреси електронної пошти, записи про час і тривалість підключень до сервісу, IP-адреси, з яких фігуранти запиту заходили в Twitter, а також "способи та джерела оплати".
Ассандж, який намагається уникнути екстрадиції з Великобританії до Швеції, де його звинувачують у сексуальних посяганнях на двох жінок, порівняв дії мін'юсту США з методами поліцейських держав.
"Якби іранський уряд спробував примусово роздобути таку інформацію у журналістів та активістів із зарубіжних країн, то всі правозахисні організації світу висловилися б про це", - сказав Ассандж.
Він зазначив, що запит був розсекречений "завдяки юридичним крокам Twitter".
За матеріалами: BBC
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас