Топ-10 банків світу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Топ-10 банків світу

Казна та Політика
847
Німецька преса склала список Топ-10 банків світу з найбільшою ринковою капіталізацією. У цілому, великі кредитні організації подолали період рецесії, викликаної глобальною фінансово-економічною кризою, відзначають німецькі експерти, хоча американські банки все ще змушені працювати в умовах невизначеної ринкової кон'юнктури, а китайські банки, навпаки, процвітають. Саме американські й китайські банки поділили між собою перші місця рейтингу, повідомляє РосБізнесКонсалтинг з посиланням на Handelsblatt.
Тим часом на 10-му місці опинився бразильський банк з незвичною для вуха європейця назвою Itau Unibanco, створений у листопаді 2008р. шляхом злиття декількох кредитних організацій. Саме Itau Unibanco з великим відривом лідирує у списку "найдорожчих" латиноамериканських банків, його ринкова капіталізація в 2010р. склала 70,56 млрд євро.
На дев'ятому місці рейтингу розташувався американський Bank of America, ринкова капіталізація якого склала в 2010р. 99,65 млрд євро. Незважаючи на те, що тяжкі часи позаду і банк повернувся до прибутковості, у Bank of America все ще є труднощі, відзначають експерти. Згідно з даними німецької преси, купівля інвестиційного банку Merrill Lynch у вересні 2008р. все ще "обтяжує" баланс кредитної організації.
Ближче до верхівки рейтингу Handelsblatt підібрався китайський Agricultural Bank of China, який в липні 2010р. вийшов на фондову біржу Гонконгу. За підсумками проведеного IPO у Гонконзі і Шанхаї банк залучив 21 млрд дол. У 2010р. ринкова капіталізація банку склала 101,05 млрд євро.
Тим часом американський Citigroup, який одного разу був "найдорожчим" банком світу, цього разу опинився лише на 7 місці за ринковою капіталізацією (+104,82 млрд євро в 2010р.), випередивши Agricultural Bank of China, але поступившись ще одному китайському банку Bank of China. Відзначимо, що в 2008р. справи Citigroup йшли настільки погано, що кредитна організація "вилетіла" навіть за межі списку топ-30 банків, складеного німецькою пресою. Тим часом у 2010р. уряд США продав частку, що залишилася в капіталі Citigroup і банк повернув собі незалежність.
На 6-му місці рейтингу німецької преси виявився вищезгаданий Bank of China, ринкова капіталізація якого в 2010р. склала 106,57 млрд євро. При цьому, як відзначають експерти, цей банк міцно закріпився на перших місцях рейтингу і, ймовірно, буде в числі найбільших банків за ринковою капіталізацією і в 2011р.
П'яте і четверте місця поділили між собою американські банки JP Morgan Chase (+122,01 млрд євро в 2010р.) і Wells Fargo (+123,15 млрд євро). Останній відчуває себе після кризи прекрасно, зазначає Handelsblatt: представлені фінансові результати банку за III квартал перевершили очікування аналітиків.
Трійку лідерів замикає найбільший банк Європи HSBC з ринковою капіталізацією 138,20 млрд євро - єдиний європейський банк потрапив до топ-10 рейтингу Handelsblatt. Прорив британців можна пояснити їх міцним становищем на азіатських ринках, яке дозволило HSBC вийти з кризи в набагато кращому стані, ніж їхнім конкурентам.
Друге і перше місця рейтингу 2010р. дісталися китайським China Construction Bank (+168,76 млрд євро) і ICBC (+174,59 млрд євро). Саме приклад ICBC наочно демонструє потужність КНР, яка набирає обертів, адже ще три роки тому на першому місці рейтингу був американський Citigroup, скотився в 2010р. лише на сьоме. Завдяки високим прибуткам ICBC може розвиватися успішно і далі, впевнені німецькі експерти.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас