Уряд України затвердив план заходів щодо реалізації Концепції інтегрованого управління кордонами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд України затвердив план заходів щодо реалізації Концепції інтегрованого управління кордонами

Казна та Політика
688
Кабінет міністрів на своєму засіданні 5 січня затвердив план заходів щодо реалізації Концепції інтегрованого управління кордонами.
"Документ визначає напрями роботи зацікавлених органів державної влади України з питань впровадження сучасних стандартів пропуску через кордон людей, транспорту та товарів з одночасним забезпеченням високого рівня протидії незаконної діяльності", - повідомила прес-служба Держприкордонслужби України.
Інтегроване управління кордонами - це скоординована діяльність компетентних державних органів України, спрямована на забезпечення безпеки державного кордону та збереження її відкритості для законної транскордонної діяльності та подорожуючих осіб.
Основними суб'єктами інтегрованого управління кордонами визначені адміністрація Державної прикордонної служби, Державна митна служба, Міністерство внутрішніх справ, Міністерство закордонних справ та інші органи державної влади в межах компетенції.
Для тісної взаємодії цих органів планом заходів щодо реалізації Концепції інтегрованого управління кордоном серед іншого передбачено створення міжвідомчої робочої групи з координації їх діяльності та створення єдиного інформаційного простору суб'єктів інтегрованого управління кордонами, наголошується в повідомленні.
Концепція також передбачає удосконалення системи пропуску осіб, транспортних засобів і товарів через державний кордон. Це буде здійснюватися за рахунок впровадження новітніх технологій, розширення мережі пунктів пропуску, дотримання принципу вибірковості при перевірках у пунктах пропуску, посилення митного контролю після випуску товарів у вільний обіг та спрощення митних процедур в результаті впровадження електронного декларування товарів.
Серед основних кроків, передбачених Концепцією, є також формування державної міграційної політики з урахуванням стандартів Європейського Союзу, в тому числі створення сучасної системи контролю над в'їздом та перебуванням іноземців, яка буде мати 4 рівні й передбачає контроль в країнах відправлення, сусідніх країнах, на державному кордоні та безпосередньо на території Україні.
Важливим аспектом є співпраця з країнами-сусідами аж до введення спільного прикордонного та митного контролю, створення спільних контактних (консультаційних) пунктів. У цьому контексті передбачається внесення змін до міжурядових угод для оптимізації мережі пунктів пропуску, а також вирішення питань договірно-правового оформлення кордону, зокрема завершення його демаркації.
Реалізація заходів, передбачених планом, дозволить привести управління кордонами у відповідність з європейськими стандартами, сприяти зовнішньоекономічній діяльності, розвитку міжнародної торгівлі, підвищенню рівня транзитної здатності держави.
Концепція інтегрованого управління кордонами була розроблена міжвідомчою групою на виконання рішень президента та уряду України. Крім державних органів України, активну участь в її розробці брали представники Місії Європейського Союзу, Міжнародної організації з міграції та Федеральної поліції Німеччини.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас