Світову економіку чекає "ціновий шок" на продукти харчування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світову економіку чекає "ціновий шок" на продукти харчування

Аграрний ринок
1512
Світову економіку чекає "ціновий шок" на продукти харчування, здатний згодом породити глобальну продовольчу кризу. З такою заявою виступила Продовольча і сільськогосподарська комісія при ООН (UN FAO). Приводом для заяви стало зростання індексу сільськогосподарських товарів FAO в грудні до номінального рекорду: показник перевищив рівень періоду 2007-2008 років. Нагадаємо, тоді в світі була зафіксована продовольча криза, і в трьох десятках бідних країн світу відбулись масові заворушення, названі у ЗМІ "голодними" бунтами.
На думку старшого економіста FAO в Римі Абдольреза Аббассьяна, безглуздо було б вважати, що ціни надалі не будуть зростати. У багатьох країнах, що розвиваються, у тому числі в Китаї та Індії, інфляція вже стала однією з головних економічних і політичних проблем, підкреслив він. Не варто недооцінювати і проблему зростання цін в країнах із розвиненою економікою, таких, як Великобританія і держави єврозони.
Крім того, упевнені економісти, індекс FAO сільськогосподарських товарів зростає переважно за рахунок збільшення обсягів виробництва таких сільськогосподарських культур, як кукурудза і маїс, а також цукру, масла і м'яса. При цьому для економіки найбідніших країн ці товари менш важливі, ніж, наприклад, рис, ціна на який знизилась майже в два рази - до $535 за тонну.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас