Американці вважають "Газпром" неефективним і корумпованим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Американці вважають "Газпром" неефективним і корумпованим

Казна та Політика
821
Зразково-показовий концерн "Газпром" на ділі виявився малоефективним і корумпованим підприємством, діяльність якого підпорядкована політичній системі в Росії, схожій на мафіозну. Такої думки дотримуються співробітники посольства США в Москві, про звіти яких розповідає в середу, 5 січня, портал німецького тижневика Der Spiegel. Висновки дипломатів не сподобаються росіянам, котрі вважають "Газпром" найефективнішою зброєю в боротьбі за повернення втраченої ролі світової держави, зазначає видання. Ще в травні 2008 року голова енергетичного гіганта Олексій Міллер пообіцяв, що "Газпром" найближчим часом стане "найдорожчим концерном у світі" з ринковою вартістю не менше одного трильйона доларів. Проте рік потому в результаті економічної кризи вартість "Газпрому" скоротилася до 75 мільярдів доларів.
У звітах дипломатів за 2009 рік йдеться, що ситуація в концерні складається не кращим чином. Виробництво і продажі скорочуються, зниження доходів спонукає відмовитися від інвестицій - всупереч політичній риториці. Проблеми носять довготривалий характер, тому що попит на газ падає, у тому числі в країнах Європи, де вживають додаткових заходів для підвищення ефективності виробництва. Практично немає можливості знайти нові ринки і в країнах колишнього Радянського Союзу. Так, Україна майже вдвічі скоротила закупівлі газу. А ринок США, на який покладав великі надії Міллер, все більше забезпечує свої потреби за рахунок нарощення видобутку власного газу.
Однак найбільшою проблемою концерну американські дипломати називають його власні надмірно роздуті структури. "Газпром" не може бути конкурентоспроможним підприємством, незважаючи на те, що Росія має найбільші в світі запаси газу", - наголошується в доповідях. "Газпром" є наступником радянського міністерства газової промисловості, й досі у своїй діяльності він використовує колишні методи.
Висновки американців досить невтішні: "Газпрому" доводиться діяти в інтересах своїх політичних начальників - навіть у тих випадках, коли це суперечить економічним інтересам. Зокрема, концерн змушений перекладати гроші на "багато приватних рахунків" і фінансувати "брудні угоди". Проте конкретних доказів цих тверджень у депешах американських дипломатів не наводиться, зазначає Der Spiegel. Сам "Газпром" постійно спростовує звинувачення в причетності до корупції.
В даний час обсяг грошових потоків у концерні скоротився і став значно меншим, ніж хотілося б керівництву, відзначають американці. І це засмучує не лише "Газпром", а й російський уряд. На масивний товарооборот і рекордний рівень прибутку, отриманого в 2008 році, в найближчі роки розраховувати не доводиться. "Газпром" залишиться великою фірмою, проте його економічний вплив буде знижуватися, резюмують автори доповідних записок.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас