В Афганістані збільшиться кількість ісламських банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Афганістані збільшиться кількість ісламських банків

Казна та Політика
171
Центральний банк Афганістану для залучення додаткових коштів населення має намір збільшити в країні кількість кредитних установ, що надають банківські послуги відповідно до норм шаріату, повідомляє Bloomberg.
За інформацією агентства, ЦБ Афганістану готує законопроект, який дозволить до кінця 2012 року створити додатково не менше 6 ісламських банків. Наразі 7 з 17 банків надають населенню обмежений набір послуг відповідно до норм шаріату - видають кредити і приймають вклади.
Відповідно до законопроекту, список послуг, які надають ісламські банки, буде розширено. Так, вони будуть видавати дебетові карти і випускати ісламські облігації. Це дозволить залучити додатково не менше $3 млрд, які в населення не довіряє звичайним банкам і зберігає "під подушкою".
На думку релігійних вчених, відсотки по вкладах, одержувані в ісламських банках, являють собою прибуток "халяль". На відміну від прибутку "харам", тобто забороненого. "Я буду переконувати афганців користуватися ісламськими банками і залишити звичайні", - заявив агентству один з учених-ісламістів, телеведучий Shamshad Television.
Агентство відзначає, що увага до ісламських фінансових інститутів у світі різко зросла через кризу, тому що вони виявилися більш стійкими: за шаріатом їм заборонено інвестувати в деякі потенційно небезпечні активи. Ісламські банки також не вкладають кошти в компанії, які пов'язані з виробництвом і збутом алкоголю, свинини або озброєнь.
З 29-мільйонного населення Афганістану 99% людей сповідують іслам.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас