Мінфін пропонує зобов'язати ПАТ, банки та страховиків подавати фінзвітність за МСФЗ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін пропонує зобов'язати ПАТ, банки та страховиків подавати фінзвітність за МСФЗ

Казна та Політика
344
Публічні акціонерні стовариства (ПАТ), банки, страхові компанії повинні подавати і оприлюднювати фінансову звітність і консолідовану фінансову звітність, складену за Міжнародними стандартами фінансової звітності (МСФЗ).
Така ініціатива Міністерства фінансів України міститься у проекті закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань бухгалтерського обліку" оприлюдненому на веб-сайті відомства для громадського обговорення.
"Публічні акціонерні товариства, банки і страховики подають і оприлюднюють фінансову звітність і консолідовану фінансову звітність, складену за міжнародними стандартами. Кабінет міністрів України визначає перелік видів діяльності, при здійсненні яких підприємства обов'язково подають фінансову звітність і консолідовану фінансову звітність, складену за міжнародними стандартами", - говориться у документі.
В той же час ПАТ, а також підприємства-емітенти іпотечних облігацій, іпотечних сертифікатів, облігацій підприємств і сертифікатів фондів операцій, з нерухомістю, а також професійні учасники фондового ринку, банки, страховики, установи недержавного пенсійного забезпечення та інші фінансові установи, зобов'язані не пізніше, ніж до 30 квітня року, який настає за звітним періодом, оприлюднити річну фінансову звітність і річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським висновком шляхом публікації в періодичних виданнях або поширення у вигляді окремих друкарських видань із розміщенням в інтернеті.
Чинне законодавство передбачає для відкритих акціонерних товариств, до яких відносяться вищеперелічені підприємства, оприлюднювати таку фінзвітність не пізніше за 1 червня наступного за звітним року.
В той же час згідно з проектом, підприємства, окрім вищезгаданих, можуть самостійно приймати рішення відносно складання фінансової звітності і консолідованої фінзвітності за МСФЗ і їх подачі.
Так, МСФЗ застосовується, якщо вони забезпечують надання повної, правдивої і неупередженої інформації про активи, капітал, зобов'язання, фінансові результати, не суперечать закону "Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні" і офіційно оприлюднені. В той же час офіційно оприлюдненими вважаються міжнародні стандарти, розміщені на офіційному веб-сайті Міністерства фінансів України.
За термінологією, запропонованою документом, міжнародні стандарти фінансової звітності - прийняті радою з міжнародних стандартів бухгалтерського обліку документи, в яких встановлені норми відносно складання фінансової звітності.
На думку авторів документа, подача і оприлюднення вищезгаданими підприємствами фінзвітності згідно з МСФЗ, підвищить упевненість інвесторів у якості інформації про господарську діяльність, гармонізує з Регламентом ЄС №1606/2002 Європейського парламенту і Ради Європейського союзу від 19 липня 2002 року, і спрямовано на виконання закону України "Про загальнодержавну програму адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас