Афганістан зайнявся масовим створенням ісламських банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Афганістан зайнявся масовим створенням ісламських банків

127
Уряд Афганістану має намір провести масштабну реформу, яка дозволить банкам країни працювати відповідно до норм шаріату. Це, на думку центробанку Афганістану, дозволить фінансовим організаціям залучити більше 3 мільярдів доларів, які населення країни не довірило звичайним банкам.
Центробанк країни має намір до вересня 2011 року відправити до парламенту законопроект, який дозволить до кінця 2012 року створити в країні не менше шести повноцінних ісламських банків. Зараз три банки вже добиваються від регулятора подібної ліцензії.
Всього 7 з 17 афганських банків надають населенню країни обмежений набір послуг у рамках норм шаріату - кредити і вклади. Законопроект, розроблений центробанком, дозволить банкам надавати населенню більшу кількість послуг відповідно до норм шаріату, зокрема, дебетові карти і інвестиційні пропозиції.
Мінфин країни і центробанк також мають намір випустити ісламські облігації ("сукук") після того, як законодавство країни буде змінено.
Зараз 99 відсотків 29-мільйонного населення Афганістану сповідує іслам.
В 2010 році активи фінансових організацій, які займаються ісламськими фінансами, перевищили трильйон доларів.
Інтерес до ісламських фінансів в світі різко виріс через кризу. Річ у тому, що ісламські фінансові інститути виявилися стійкими до глобальної кризи, оскільки за шаріатом подібним компаніям заборонено інвестувати в деякі потенційно небезпечні активи, включаючи високоризикову іпотеку і деривати.
Ісламські банки також не інвестують у підприємства і фірми, діяльність яких суперечить ісламським розпорядженням. Зокрема, вони не вкладають кошти в компанії, які пов'язані з виробництвом і збутом алкоголю, свинини або озброєнь.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас