Казахстан 2011: Влада пообіцяла багато приємних сюрпризів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Казахстан 2011: Влада пообіцяла багато приємних сюрпризів

Казна та Політика
752
Прогнози на 2011 рік у Казахстані більш ніж оптимістичні. Особливо, якщо йдеться про зовнішню політику. Казахстан після головування в ОБСЄ в 2010 році, в 2011 році очолив Організацію Ісламська конференція (ОІК).
Про цей факт президент Назарбаєв нагадав навіть у своєму новорічному привітанні, відзначивши "глобальне визнання успішності казахстанського шляху розвитку". До розряду "тріумфу зовнішньої політики Казахстану", за словами президента, можна ще віднести майбутнє проведення ювілейного саміту Шанхайської організації співпраці (ШОС) в червні 2011 року в Астані, а також 7-і зимові Азіатські ігри, що стартують у Казахстані 30 січня.
Якщо говорити про витрати з державного бюджету на проведення всіх цих заходів, то вони можуть виявитися такою дрібницею, порівняно з іншими витратами. Мова не йде про вибори до Сенату парламенту, які відбудуться восени 2011 року. Надто вже очевидні підсумки обрання 16 з 47 сенаторів країни, що представляють президентську партію "Нур Отан". А значить, для проведення передвиборної кампанії не потрібно значних фінансових вливань. Головною і витратною подією 2011 року буде святкування 20-річчя незалежності Казахстану.
На цю круглу дату зробив основний упор у своєму новорічному виступі президент країни. Щоб громадяни Казахстану відчули значущість майбутньої події, Нурсултан Назарбаєв зробив цілу низку гучних заяв: "Будуть побудовані нові об'єкти індустрії, малого і середнього бізнесу. Сотні тисяч людей отримають робочі місця. За моїм прирученням, з 1 січня на 30 відсотків будуть збільшені пенсії та допомоги, а з 1 липня на 30 відсотків зросте заробітна плата бюджетників. Це в той час, коли в більшості країн світу відбувається скорочення таких витрат. Для наших дітей відкриються двері нових дитячих садків, шкіл і спортивних майданчиків. Розшириться мережа сучасних медичних центрів і лікарень. Швидкісні магістралі зменшать відстані в нашій неосяжній країні".
Цікаво, що в коментарях на інтернет-форумах обіцянки Назарбаєва розцінили неоднозначно. Багато учасників форумів вважають, що таким способом президент Казахстану намагається набрати відсутні очки перед референдумом про продовження його повноважень до 2020 року, а не заспокоїти населення країни. Всі добре розуміють, що за збільшенням заробітних плат бюджетникам стоїть скорочення державних службовців на 15 відсотків, яке відбудеться цього року. Але у своєму новорічному виступі глава держави про референдум не сказав ні слова.
Вже зараз у Казахстані практично ніхто не сумнівається в тому, що в березні цього року буде проведено референдум. Поки в пересічних казахстанців - новорічні канікули, які продовжаться до 10 січня, начальникам далеко не до феєрверків і святкових застіль. Перед ними стоїть завдання особливої важливості - до 5 січня зібрати максимальну кількість голосів на підтримку референдуму про продовження повноважень Нурсултана Назарбаєва до 2020 року. Треба сказати, що план вже перевиконаний. Як повідомив безпосередньо напередодні Нового року головний телеканал країни "Хабар", вже зібрано 315 тисяч підписів "за".
У перші дні нового року для казахстанців характерний оптимізм без будь-яких сумнівів. Так, електронні ЗМІ повідомляють про збір підписів на користь референдуму і про події, які повинні обов'язково порадувати жителів республіки: введення нових санітарних норм при будівництві шкіл, поліклінік і дитячих садків, продовження боротьби з пияцтвом і тютюнопалінням, а також повернення ідеї створення ВЕЗ в двох областях республіки. А найпопулярнішим у новорічну ніч в Казахстані став такий анекдот: "Влада сказала - ми стали жити ще краще! Народ відповів - вітаємо!"
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас