Що грітиме душу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що грітиме душу

Казна та Політика
1622
Більшість тенденцій, визначених експертами ринку праці в торішньому макропрогнозі Бізнесу, справдилися: середня зарплата досягла (і навіть трохи перевищила) передбачені 2 тис.грн., масових скорочень так і не сталося, та й у цілому процес найму персоналу "відтанув".
Робоче місце
Зараз експерти вже сміливіше говорять про пожвавлення ринку праці.
"Як тільки відгримлять новорічні "корпоративи", закінчаться різдвяні канікули і ключові менеджери повернуться з зимових відпусток, на порядку денному знову гостро постане питання підбору персоналу, - запевняє Тетяна Бреус, менеджер проектів консалтингової компанії Staff Service. - Якщо попит на ринку праці в останні місяці минулого року був зумовлений прикриттям "проблемних місць", то на початку 2011 р. будуть потрібні люди, які розвиватимуть бізнес в мінливих умовах, очолюватимуть нові проекти, придумуватимуть і виводитимуть на ринок нові продукти, послуги тощо".
У свою чергу, Олена Грищук, директор рекрутингової компанії "Форсаж", говорячи про робітників і виробничі спеціальності, трохи "відсуває" пожвавлення попиту: "I квартал 2011 р. не буде характеризуватися стрімким зростанням на ринку робітників і виробничих спеціальностей, тому що зараз спостерігається традиційне зимове затишшя".
За її словами, весь наступний рік буде характеризуватися збільшенням кількості вакансій для високопрофесійних фахівців і топ-менеджерів, мовляв, компанії знову відчули потребу в "новій силі".
Якщо не продати, так побудувати
Якщо ж говорити про конкретні спеціальності, то незмінно високим буде попит на "продажників". "Однак принцип отримання прибутку в результаті їхньої діяльності буде поступово відходити на задній план при наймі цих фахівців - тепер менеджмент компанії почне більше замислюватися про побудову довгострокових відносин зі своїми клієнтами та партнерами", - прогнозує пані Бреус. Це, за її словами, зумовить приріст кількості даних вакансій.
Олена Лисак, директор з розвитку бізнесу компанії "Амплуа", зауважує: "Незалежно від переліку спеціальностей в рейтингу найбільш затребуваних професій в найближчі роки для керівників або власників бізнесу будуть важливими не лише професійні знання претендентів, але і їх здатність вирішувати відразу кілька завдань, а також широкий кругозір і наявність лідерських якостей для будь-якої позиції".
Ще один важливий привід для пожвавлення ринку праці - наближення Чемпіонату Європи з футболу 2012 р. Експерти в один голос говорять про зростання фінансового, будівельного та інвестиційного секторів ринку праці у зв'язку з наближенням цієї події. Хоча, як припускають експерти, в активному пошуку роботи на початку року можуть виявитися керівники середньої ланки.
Тетяна Бреус обґрунтовує цей прогноз щорічними плановими "чистками" штату, коли керівництво за підсумками минулого року оптимізує свої витрати, оцінюючи роль та досягнення кожного співробітника. Однак особливого приводу для страхів бути не повинно.
"Справді, за результатами щорічної оцінки персоналу в більшості компаній відбудуться певні ротації, - припускає Лисак. - Але нечисленні звільнення на ситуацію в цілому серйозно не вплинуть".
Зарплати, закони...
За словами експертів, поступове підвищення зарплат почалося восени поточного року. Але на початку першого кварталу наступного року зміна цифр навряд чи буде помітна, а от з березня і до кінця першого півріччя 2011 р. зарплати можуть збільшитися на 5-10% в порівнянні з рівнем зарплат кінця 2010 р.
За даними дослідження компанії Hudson в Україні (м.Київ; підбір менеджерів вищої ланки; з 1996 р.; близько 30 ос.), в новому році 79% компаній планують підвищити заробітні плати і у 75% з них це підвищення становитиме 6-15% рівня річної зарплати 2010 року.
"Епоха змін" з усіма її реформами поки не обіцяє ринку праці радикальних змін. Зокрема, прийнятий Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо термінів виплати заробітної плати", який набрав чинності у вересні 2010 р., за словами Сергія Сільченка, партнера юридичної фірми ILF, тільки уточнив норми в частині граничних термінів виплати.
"І до прийняття документа роботодавці були зобов'язані оплачувати працю своїх працівників не рідше двох разів на місяць. Тепер їх зобов'язали виплачувати зарплату за першу половину місяця не пізніше 23-го числа поточного місяця, а за другу - не пізніше 7-го числа наступного місяця", - пояснює юрист. Фактичне виконання цієї норми, за словами експерта, швидше за все, ніяк не вплине на принципи оплати праці.
"Що ж стосується впливу на роботодавців перспектив прийняття нового Трудового кодексу, то він поки мінімальний, - відзначає Сільченко. - Поки що цей звід законів не набере чинності, навряд чи варто очікувати кардинальних змін умов праці роботодавцями та кількості робочих місць".
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас