Що буде з цінами на фрукти та овочі у 2011 році? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що буде з цінами на фрукти та овочі у 2011 році?

543
За попередній тиждень (20-26 грудня) вартість плодоовочевого кошика українського споживача зросла відразу на 6%. Таким чином, за останній місяць зростання вартості основного набору овочів і фруктів досягло 18%.
Однак істотного підвищення цін на імпортні фрукти в Україні, за винятком ситуативного передноворічного сезону, який триває до середини січня, чекати найближчими місяцями не варто, - стверджує заступник генерального директора Української аграрної конфедерації (УАК) Олександр Ярославський.
Разом з тим, деякі фрукти хоч і помалу, але додають в ціні щодня. Так, у зв'язку з підвищеним споживчим попитом в зимовий період, банани дорожчають приблизно на 0,3-0,5% на день, повідомив Ярославський, при цьому додавши: "Ймовірно, що після закінчення різдвяних свят, ціна на банани дещо знизиться".
Також продовжать дорожчати яблука. У поточному сезоні (липень-червень) середня оптова ціна на них вже зросла на 40-50% в порівнянні з 2009 роком, - повідомив Андрій Ярмак, керівник проекту "АПК-Інформ: овочі і фрукти". За його словами, імпортні яблука додаватимуть в ціні в середньому 5-10% на місяць, а за ними підтягуватимуться й українські.
Що стосується овочів, то в найближчих 3 місяці вони можуть подорожчати на 5-15%, вважає експерт Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Роман Сластен. Так, сезонний чинник поклопочеться, за його словами, про, як мінімум, 5% подорожчання.
Ціна на овочі після свят, говорять експерти ринків, багато в чому залежатиме від погодних умов взимку. Так, брак якісних сховищ для овочів і фруктів в країні привів до значних втрат продукції торік після міцних зимових морозів і дав привід виробникам сильно підвищити ціни. "Якщо зима буде без ексцесів, то і ціна буде, звичайно ж вищою, ніж восени, але більш менш стабільною", - говорить М.Колесник.
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас