Нацбанк виступає за продовження заборони на валютні споживчі кредити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк виступає за продовження заборони на валютні споживчі кредити

Казна та Політика
191
Обмеження на видачу валютних кредитів фізособам, що не займається підприємницькою діяльністю, в поточних умовах залишається актуальним, враховуючи валютний ризик позичальників, що не мають джерел надходжень в іноземній валюті, а також у зв'язку з виникненням додаткових ризиків ліквідності і платоспроможності для банків, заявляє глава Національного банку України (НБУ) Сергій Арбузов.
"З метою нейтралізації загроз економічної безпеки в банківській сфері, по'язаних, зокрема, з накопиченням зовнішніх і внутрішніх боргів в іноземній валюті банками і їх клієнтами, доцільно встановити на постійній основі на рівні закону заборону на надання фінустановами споживчих кредитів в іноземній валюті фізособам", - сказав він.
С.Арбузов нагадав, що на сьогодні положення антикризового закону №1533 від 23 червня 2009 року встановлюють лише тимчасово- до 1 січня 2011 року - заборону на таке валютне кредитування фізосіб.
У зв'язку з цим Нацбанк підтримує законопроект №7351 про захист прав кредиторів і споживачів фінансових послуг, що передбачає введення заборони на надання споживчих кредитів в іноземній валюті на території України на постійній основі, сказав глава НБУ.
В той же час він додав, що, враховуючи брак часу, може розглядатися також проміжний варіант: продовження дії відповідних положень закону №1533 ще на п'ятирічний період - до 1 січня 2016 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас