В АУБ розповіли про тенденції банківської галузі у 2010 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В АУБ розповіли про тенденції банківської галузі у 2010 році

Казна та Політика
339
Ситуація на грошово-кредитному ринку в 2010 році характеризувалась збереженням позитивних тенденцій до збільшення коштів населення в банках, зниженням вартості ресурсів і поступовим відновленням кредитування банками підприємств реального сектора економіки.
Про це Кореспондент.biz повідомили в Асоціації українських банків. Так, за словами президента асоціації Олександра Сугоняка, в поточному році тривало зростання депозитів фізичних осіб, обсяги яких збільшилися на 24,7% - до 263,7 млрд грн. Кошти у національній валюті продовжували зростати великими темпами (з початку року - на 36,5%) в порівнянні з депозитами в іноземній валюті (на 14,4%), додав він.
Також президент АУБ вважає, що в умовах достатнього рівня ліквідності банків продовжувалась тенденція до зниження вартості коштів. Це, говорить він, у свою чергу, сприяло тому, що шостий місяць поспіль був зафіксований приріст загального обсягу кредитних вкладень, який з початку року збільшився на 1,4%, - до 727,3 млрд грн.
В АУБ зазначають, що зростання залишків кредитних вкладень в листопаді сталося виключно за рахунок збільшення позик в національній валюті (на 1,9%), тоді як кредити в іноземній валюті зменшилися на 1,4%.
"Збільшення залишків із кредитів у національній валюті і зменшення із кредитів у іноземній валюті було характерне як для позик юридичним особам, так і населенню", - говорять в АУБ.
Разом з тим, серед негативних тенденцій у банківській системі президент АУБ відзначив неефективність політики реанімації проблемних банків, зростання об'ємів простроченої заборгованості, відсутність ринку проблемних боргів, відсутність середньострокових ресурсів і тому подібне. А серед причин низького рівня кредитування були названі фінансова неспроможність багатьох позичальників, незахищеність прав кредитора, коротка ресурсна база, дефіцит бюджету і так далі
Нарешті, серед загроз, які стоять перед банківською галуззю, Сугоняко і Станіслав Аржевітін назвали спроби ліквідувати малі і середні банки. Зокрема, вони відзначили небезпеки, які несуть в собі законопроект № 0884 і постанова НБУ № 273, направлені на витіснення з ринку згаданих банків. За їх словами, подібні тенденції є проявом порушення базового принципу рівності і чесної конкуренції на ринку. "Це негатив, з яким банківська галузь входить у новий рік", - говорять в АУБ.
разом з тим, за словами Президента АУБ, якщо не буде зовнішніх збоїв (зокрема на рівні цін експортно-імпортної сфери), то банківська галузь України продовжить своє оздоровлення і зможе кредитувати українську економіку.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас