Янукович став політиком року у Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович став політиком року у Росії

555
Російське видання "Ведомости" опублікувало рейтинг персон 2010 року. Політиком року, згіднно з рейтингом, став Президент України Віктор Янукович.
У виданні зазначили, що якщо у 2004-у, обираючи Віктора Ющенка, голосували проти режиму Леоніда Кучми, то у 2010 р, обираючи Януковича, голосували проти управлінського стилю Тимошенко. Януковичу не треба було доводити, що на чолі уряду він ефективніший: цифри спаду і підйому агітували самі за себе. У посткризовий рік ці аргументи виявилися сильнішими, ніж страх перед кримінальним минулим і "донецьким засиллям".
Але коли Янукович прийшов до влади, з'ясувалося, що він не лише господарник, а ще і дипломат. У квітні він уклав "харківський договір" з Росією: продовження терміну оренди баз Чорноморського флоту в Криму з 2017 по 2042 р. в обмін на знижку для російського газу до $40 млрд протягом 10 років. Договір зняв приводи для газових і кримських воєн.
Крім того, поліпшивши відносини з Росією, як відзначили у виданні, Янукович не посварився з Європою і США. І хоча він відмовився від вступу до НАТО, узяв курс на вступ до ЄС. Європейці, якщо і критикують його авторитарний стиль, то швидше для проформи.
На думку "Ведомостей" в діях Януковича явно прослідковується авторитарний стиль: посилення закону про вибори, закрита інформполітика, репресії проти Тимошенко і її соратників. При цьому, відзначили у виданні, коли бізнесмени вийшли проти нового Податкового кодексу на Майдан, Президент вийшов до них і закон змінив, знайшовши компроміс між бюджетом і бізнесом.
"Він на подив добре володіє мистецтвом можливого. Мистецтвом політиків, які беруть владу серйозно і надовго", - пишуть "Ведомости".
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас