Світові ціни на цукор знову б'ють рекорди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світові ціни на цукор знову б'ють рекорди

Аграрний ринок
859
Ціни на цукор на світових товарних біржах знову почали сильно дорожчати. Ціновий рекорд останніх 30 років, який був встановлений на початку листопада, днями знову було перевершено.
Якщо на початку листопада поточного року ціна ф'ючерсу на білий цукор із постачанням у березні 2011 р. на Лондонській біржі (LIFFE) досягла рекордного показника за останніх 3 десятиліття - $800/тонна, то вже в середині листопада ціна на білий цукор впала до $670/тонна. Проте 29 грудня ф'ючерси на цукор побили недавній ціновий рекорд, досягнувши рівня $820/тонна.
Ціна на цукор-сирець на нью-йоркській біржі (ICE) дотримувалась аналогічного тренду: після цінового піку на початку листопада - близько 33 центів/фунт, середина листопада ознаменувалася різким падінням до 26 центів/фунт. Проте сьогодні, 29 грудня, зростання ціни на "сирець" поновилося, досягнувши показника 34,39 центів/фунт.
Причиною цінового ралі, що знов поновилося, стала інформація про надзвичайно суху погоду в Бразилії, яка є найбільшим виробником цукру у світі, що може негативно вплинути на урожай цукрового очерету в країні. Також підлила масла у вогонь інформація про те, що сильні зливи в Австралії (третій найбільший у світі експортер цукру) можуть негативно вплинути на світову пропозицію солодкого піску.
Нагадаємо, впродовж двох попередніх сезонів 2008/09 і 2009/10 в світі спостерігався дефіцит цукру. У поточному сезоні 2010/11, який почався 1 жовтня, дефіциту цукру не прогнозується, проте пропозиція незначно перевищуватиме попит.
Нагадаємо також, в Україні в 2010/11 маркетинговому році (вересень-серпень) виробництво українського цукру повністю не задовольнить внутрішній попит. Проте пільговий імпортний цукор за квотою СОТ повністю покриє дефіцит продукту. На думку аграрних експертів, унаслідок того, що цього року в Україні не буде надлишку цукру, ціни в країні залишатимуться чутливими до коливань цін на світовому ринку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас