Київ відстоюватиме свої інтереси у переговорах із ЄС про зону вільної торгівлі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київ відстоюватиме свої інтереси у переговорах із ЄС про зону вільної торгівлі

Казна та Політика
96
Київ не має наміру форсувати підготовку угоди про асоціацію в частині зони вільної торгівлі на умовах, що висуваються в даний час Європейським Союзом і продовжуватиме відстоювати свої інтереси, заявляє глава місії України при ЄС Костянтин Єлісеєв.
В ексклюзивному інтерв'ю інформаційному агентству "Інтерфакс-Україна" глава місії підкреслив, що українська сторона "веде переговори не заради переговорів і не заради терміну "кінець 2011", а заради змісту".
"Так, є політична директива завершити переговори якнайшвидше, але це не повинно бути зроблено за рахунок якості угоди. Зміст угоди не має бути предметом для компромісів, і навіть тимчасові рамки не можуть бути виправданням для того, щоб ослабити наші позиції. Я хочу, аби ЄС це зрозумів", - сказав він.
У цьому зв'язку Єлісеєв вважає, що "інколи краще вести переговори трохи довше, адже підписати документ - справа не хитра".
"Ми можемо цю угоду підписати і сьогодні, але українську сторону непокоїть не факт підписання, а те, як ми його виконуватимемо. На умовах, які висуваються зараз, якісно і успішно виконувати цю угоду ми не зможемо", - упевнений український дипломат.
Говорячи про переговори, він нагадав, що після саміту УКРАЇНА-ЄС в листопаді і жовтневого раунду переговорів по зону вільної торгівлі на початку грудня відбувся ще один раунд переговорів.
"На сьогодні ситуація така: користуючись досягнутими політичними домовленостями про завершення переговорів до кінця наступного року, європейці підсилили тиск, стали жорсткими і категоричними. У грудні були спроби, використовуючи цей чинник, змусити українську сторону погодитись зі всіма пропозиціями Брюсселю. Але переговори у форматі "Take it or leave it" (або так, або ні) для нас неприйнятні", - сказав глава місії.
Єлисеєв пояснив, що під час цих переговорів "ЄС планомірно і поступово, жорстко і прагматично захищає свої інтереси та інтереси своїх держав-членів".
"Європейці також намагаються прискорити переговори і хочуть бути успішними. Наша ключова помилка була в тому, що ми весь час намагалися встановити штучні дати підписання угоди про асоціацію, і це значно ослабляло нашу позицію на переговорах", - додав він.
Зазначивши, що зараз "це питання зняте", український дипломат позначив іншу проблему: "На жаль, коли на адресу української делегації звучить критика, мовляв, українська сторона не була конструктивною, у нас, в Україні, це трактують на користь позиції ЄС. Окремі засоби масової інформації, неурядові організації частенько критикують наших парламентерів, стверджуючи, що переговори ведуться лише заради самих переговорів, а насправді Україна хоче рухатися у бік Митного союзу".
За словами Елісеєва, "ці гасла активно (звичайно ж, не відкрито) підтримують і європейські партнери, які безпосередньо зацікавлені в тому, аби таким чином на нас тиснути".
Глава місії також нагадав, що ЄС в даний час веде переговори про створення зони вільної торгівлі із близько 20 країнами.
"Створюється враження, що Європейська Комісія розробила однаковий для всіх, без врахування специфіки тієї або іншої держави, рамковий підхід. Ми б хотіли, аби ЄС був конструктивнішим відносно України і не користувався шаблонним підходом", - висловив побажання дипломат.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас