Лондон посилив законодавство із хабарів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лондон посилив законодавство із хабарів

Казна та Політика
344
У Великобританії прийнято поправки до закону про хабарництво. Правила ведення бізнесу будуть посилені для всіх компаній, що працюють в країні. Закон набуде чинності у квітні 2011 р.
Максимальний термін позбавлення волі за хабарі збільшено з 7 до 10 років,знято верхню межу зі штрафів. Директор SFO Річард Альдерман назвав новий закон зразком прозорості.
Під дію нового закону підпадають хабарі бізнесу вітчизняним та іноземним чиновникам, а також підкуп між приватними підприємцями. Відповідальність настає навіть у тому випадку, коли людина, яка дає гроші, не усвідомлює факт хабара, зазначають британські юристи.
Заборонено проводити так звані спрощені платежі, які прискорюють роботу поштової служби і телефонних ліній. Торговельна палата США назвала ці заходи "тривожними": за аналогічним актом про корупцію в США подібні виплати вважаються легальними.
Багато формулювань закону розмиті, нарікають співробітники британських великих компаній. Наприклад, організація дорогих обідів і спортивних заходів може бути розцінена як хабар - в законі немає уточнень із цього приводу. Закон рясніє подвійними формулюваннями, вважає Джордж Терілліжер з White & Case LLP. Уряд Великобританії обіцяє опублікувати детальне пояснення із цього приводу в січні. Багато клієнтів невдоволені й бояться, що він ускладнить роботу, відзначає Тім Коулман з Freshfields Bruckhaus Deringer LLP. Компаніям доведеться переглянути механізми торгівлі на ринках, що традиційно відрізняються великою кількістю неформальних платежів, у тому числі на російському, коментує Сергій Соколов з Marks & Sokolov.
У США за актом про корупцію в 2010 р. було розслідувано 22 випадки хабарництва, в результаті міністерство юстиції стягнуло у вигляді штрафів декілька сотень мільйонів доларів (точних цифр міністерство не називало). Закон Великобританії схожий на акт про корупцію США, лише набагато суворіший, порівнює адвокат Марк Менжельсон, в 2005-2010 рр. що займався розслідуваннями корупції у міністерстві юстиції Америки.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас